Gubitak Petrokemije 286,8 milijuna kuna

Bez autora
Oct 30 2014

Kutinska Petrokemija u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 286,8 milijuna kuna, što je rast gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 189,4 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Od 286,8 milijuna kuna gubitka, kako se navodi u izvješću, 100,5 milijuna kuna odnosi se na troškove za isplatu poticajnih otpremnina. Bez tog jednokratnog troška, koji se odnosi na započeti proces restrukturiranja tvrtke, gubitak bi iznosio 186,3 milijuna kuna ili 11,5 posto ukupnih prihoda. Ukupni prihodi Petrokemije u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 1,6 milijardi kuna i manji su prema istom prošlogodišnjem razdoblju za 13,1 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 7,1 posto, na 1,9 milijardi kuna.

Gubitak Petrokemije 286,8 milijuna kunaKutinska Petrokemija u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 286,8 milijuna kuna, što je rast gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 189,4 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Od 286,8 milijuna kuna gubitka, kako se navodi u izvješću, 100,5 milijuna kuna odnosi se na troškove za isplatu poticajnih otpremnina. Bez tog jednokratnog troška, koji se odnosi na započeti proces restrukturiranja tvrtke, gubitak bi iznosio 186,3 milijuna kuna ili 11,5 posto ukupnih prihoda. Ukupni prihodi Petrokemije u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 1,6 milijardi kuna i manji su prema istom prošlogodišnjem razdoblju za 13,1 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 7,1 posto, na 1,9 milijardi kuna.

U izvještajnom razdoblju ostvareni su 12,8 posto niži poslovni prihodi nego u prvih devet mjeseci lani i iznose 1,6 milijardi kuna, najvećim dijelom zbog pada cijena mineralnih goriva na domaćem, svjetskom i regionalnom tržištu. Ukupno su prodane 0,6 posto veće količine mineralnih gnojiva, s tim da je na domaćem tržištu prodaja gnojiva manja za 6,1 posto, a u izvozu je veća za 3,4 posto.

Prihodi od prodaje su smanjeni za 12,6 posto, na 1,58 milijardi kuna. Poslovni su rashodi Petrokemije u devet mjeseci ove godine iznosili 1,8 milijardi kuna i manji su prema istom razdoblju lani za 7,5 posto, kao odraz promjene asortimana i nižih prosječnih ulaznih cijena sirovina, navodi se u izvješću.

U prvih devet mjeseci 2014. Petrokemija je ostvarila ukupnu razinu proizvodnje veću za 1,3 posto, ali uz promjenu strukture - 15,4 posto porasla je proizvodnja uree, 14,5 posto KAN-a, dok je proizvodnja NPK-a gnojiva smanjena za 33,6 posto.

U izvješću se navodi i da je Petrokemija provela dva kruga dokapitalizacije tijekom srpnja i kolovoza te kako je upisano 253 milijuna kuna. Donošenje odluke o provođenju trećeg kruga povećanja temeljnog kapitala prolongirano je do 22. prosinca kako bi se osiguralo dovoljno vremena za razgovore s potencijalnim partnerima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik