NIS najprofitabilnija kompanija u prošloj godini

Bez autora
Oct 30 2014

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) i nedeljnik NIN saopštili su danas prilikom predstavljanja specijalne publikacije TOP 300 da je Naftna industrija Srbije (NIS) najprofitabilnija kompanija u 2013. godini, sa neto profitom od 48,3 milijarde dinara. Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je u Privrednoj komori Srbije, gde je održana promocija ove publikacije, koja sadrži listu od tri stotine najuspešnijih kompanija u Srbiji u prošloj godini, da je drugo mesto pripalo Elektroprivredi Srbije (EPS), čija je neto dobit prošle godine iznosila 19,1 milijardu dinara. Uspeh EPS-a je utoliko veći imajući u vidu da je to preduzeće u 2012. godini zabeležilo neto gubitak od 12,3 milijarde dinara, ukazao je Ćulibrk.

NIS najprofitabilnija kompanija u prošloj godiniAgencija za privredne registre Republike Srbije (APR) i nedeljnik NIN saopštili su danas prilikom predstavljanja specijalne publikacije TOP 300 da je Naftna industrija Srbije (NIS) najprofitabilnija kompanija u 2013. godini, sa neto profitom od 48,3 milijarde dinara.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je u Privrednoj komori Srbije, gde je održana promocija ove publikacije, koja sadrži listu od tri stotine najuspešnijih kompanija u Srbiji u prošloj godini, da je drugo mesto pripalo Elektroprivredi Srbije (EPS), čija je neto dobit prošle godine iznosila 19,1 milijardu dinara.

Uspeh EPS-a je utoliko veći imajući u vidu da je to preduzeće u 2012. godini zabeležilo neto gubitak od 12,3 milijarde dinara, ukazao je Ćulibrk.

On je naveo da je treće mesto na listi, koju je NIN uradio u saradnji sa APR-om, pripalo domaćem operateru Telekom Srbija sa 15,7 milijardi dinara, dok je Telenor ostvario dobit od 11,1 milijardu dinara, a PTT Srbija 9,3 milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, sudeći prema poslovnim prihodima lista je neznatno drugačija, ali je prvi ponovo NIS sa 249,47 milijardi dinara ostvarenih poslovnih prihoda, sledi Fijat sa 171,6 milijardi dinara, pa EPS sa 152,38 milijardi dinara poslovnih prihoda.

Telekom Srbija, kako je precizirao, nalazi se na četvrtom mestu na listi najvećih poslovnih prihoda sa 86,51 milijardu dinara, dok je peto mesto zauzeo EPS snabdevanje sa 82,31 milijardi dinara.

Gledajući poslovne prihode, u šest od 10 najvećih kompanija prihodi su u 2013. veći nego u 2012. godini, ukazao je Ćulibrk i istakao da je rekorder po rastu prihoda Fijat, koji je zabeležio rast od 320 odsto u odnosu na 2012. godinu, dok drugo mesto sa rastom od 15 odsto drži EPS.

On je naglasio da je veće prihode od 13 odsto zabeležio NIS, uz napomenu da su prihode u istom periodu povećali i Tarket, IDEA i Telenor.

Iako je Srbijagas u prvih deset kompanija po ostvarenim poslovnim prihodima u 2013. godini, ti prihodi su u odnosu na prethodnu godinu ipak smanjeni za 7,4 odsto, dok je neto gubitak povećan na 50,8 milijardi dinara, ukazao je Ćulibrk.

Takođe, kako je dodao, kompanija Farmakom zabeležila je prošle godine pad prihoda za 64 odsto, dok je neto gubitak iznosio 9,5 milijardi dinara.

Poslovne prihode u prošloj godini ostvarili su i Delta holding i Industrija mesa Matijević, ali je taj prihod ipak manji nego prethodnih godina, saopštio je glavni urednik NIN-a.

Direktor APR-a Zvonko Obradović podsetio je na to da se u privredi Srbije već sedam godina beleži 330.000 sličnih ili istih privrednih subjekata.

Obradović je saopštio da je u 2003. godini u Srbiji poslovalo 27.758 firmi bez zaposlenih, što je udeo od 27,9 odsto, dok ih sada, prema poslednjim podacima APR-a, ima 26.248, sa udelom od 27,8 odsto.

Vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Milivoje Miletić rekao je da 300 najvećih kompanija generiše 28 odsto zaposlenih u Srbiji i približno 34 odsto ukupnih prihoda.

Miletić je podsetio na to da u Evropskoj uniji, isto kao i u Srbiji, ogromnu većinu u ukupnoj privredi čine mala i srednja preduzeća, pri čemu ona u EU čine 75 do 80 bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u Srbiji dvostruko manje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik