Telekom, novi pokušaj prodaje

Bez autora
Oct 30 2014

Do kraja godine biće izabran privatizacioni savetnik za Telekom, a prodaja završena u 2015. godini, najavio je premijer. Stručnjaci smatraju da Telekom treba prodati i da je bolje kada kompanijom upravlja privatni vlasnik. Dok će za EPS Vlada tražiti strateškog partnera, odnosno investitora koji bi kupio manjinski paket akcija, Telekom će ceo biti ponuđen na prodaju. Još jedan pokušaj prodaje najuspešnije među državnim firmama – zakazan je za narednu godinu. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da se prodajom Telekoma i još nekim merama javni dug može stabilizovati na razumnom nivou u odnosu na BDP i da posle toga počne da raste. Bolje bi bilo da ga prodamo što pre dok još vredi, dok ima tržišno učešće i dok ga druge stvari ne unište, rekao je Petrović.

Telekom, novi pokušaj prodajeDo kraja godine biće izabran privatizacioni savetnik za Telekom, a prodaja završena u 2015. godini, najavio je premijer. Stručnjaci smatraju da Telekom treba prodati i da je bolje kada kompanijom upravlja privatni vlasnik.

Dok će za EPS Vlada tražiti strateškog partnera, odnosno investitora koji bi kupio manjinski paket akcija, Telekom će ceo biti ponuđen na prodaju. Još jedan pokušaj prodaje najuspešnije među državnim firmama – zakazan je za narednu godinu.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da se prodajom Telekoma i još nekim merama javni dug može stabilizovati na razumnom nivou u odnosu na BDP i da posle toga počne da raste.

"Bolje bi bilo da ga prodamo što pre dok još vredi, dok ima tržišno učešće i dok ga druge stvari ne unište", rekao je Petrović.

A uništava ga, kaže, to što za razliku od konkurencije deo dobiti mora da daje u državni budžet umesto da investira, a ima i višak zaposlenih, rukovodi se političkim i socijalnim interesima. Stručnjaci se slažu – bolje je kada kompanijom upravlja privatni vlasnik.

Berzanski stručnjak Nenad Gujaničić ističe da Telekom već nekoliko godina ne beleži rast poslovanja, pa prihodi stagniraju.

"Sa tog aspekta možemo reći da ta kompanija nema veliki potencijal rasta. Sa aspekta cene te kompanije možemo reći da nekoliko godina imamo obilje kapitala na tržištu. Postoji veliki broj kupaca koji imaju višak kapitala i mogli bi da ga plasiraju", kaže Gujaničić.

Međutim, nije realno očekivati da se dobije bolja cena nego prilikom prethodnog pokušaja prodaje – 2011. godine, kada je jedini zainteresovani "Telekom Austrija" nudio manje nego što je država tražila.

Analitičar Milan Ćulibrk kaže da prethodna vlada nije uspela da proda najbolju državnu kompaniju zato što je u tom momentu tražila preveliku cenu.

"Sada imamo najave da će biti prodat po većoj ceni, što je teško ostvariti. Tada je za 51 odsto kapitala ponuđena 1,1 milijardu evra, a to znači da bi se sada za 100 odsto kapitala moglo očekivati 2,2 milijarde evra. Ukoliko se to desi biće – fenomenalni neočekivani uspeh", kaže Ćulibrk.

Na listi 500 najvećih srpskih kompanija Telekom je i dalje među prvih pet. I dalje ostvaruje profit, ali su mu rezultati sve lošiji i, kažu upućeni, lagano gubi tržište i trku s konkurencijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik