Američki fond kupuje Hipo banke

Bez autora
Oct 30 2014

Američki fond Advent, u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), biće novi vlasnik Hipo Alpe-Adrija banaka u Srbiji i još pet zemalja jugoistočne Evrope, saopštila je danas ta banka.Potpisivanje ugovora sa novim vlasnikom mreže banaka koje posluju u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se uskoro, nakon pošto država Austrija, kao vlasnik grupacije Hipo Alpe-Adria, donese zvaničnu odluku o tome.

Američki fond kupuje Hipo bankeAmerički fond Advent, u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), biće novi vlasnik Hipo Alpe-Adrija banaka u Srbiji i još pet zemalja jugoistočne Evrope, saopštila je danas ta banka.

Potpisivanje ugovora sa novim vlasnikom mreže banaka koje posluju u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se uskoro, nakon pošto država Austrija, kao vlasnik grupacije Hipo Alpe-Adria, donese zvaničnu odluku o tome.

Do tada će vlasništvo nad tom grupacijom privremeno biti preneto na firmu-ćerku državnog holdinga Oeiag, Fimbag.

Od danas je Hipo Alpe-Adrija internacional banka podeljana na holding banaka koje posluju u Jugoistočnoj Evropi i na deo pod nazivom Heta aset rezolušon koji će se postepeno razgrađivati i za koji nije planirana prodaja.

"Odluci o novom vlasniku prethodili su intenzivni pregovori sa potencijalnim investitorima, jer smo nastojali da očuvamo integritet i osiguramo sigurnu budućnost poslovanja mreže Hipo banaka u jugoistočnoj Evropi", rekao je predsesnik Upravnog odobra Hipo Alpe-Adrija internacional banke Herbert Valter.

Mreža od šest Hipo banaka u Jugoistočnoj Evropi ima ukupnu imovinu od oko 8,4 milijardi evra, 245 poslovnica i oko 1,15 miliona klijenata.

Država Austrija je krajem 2009. godine preuzela Hipo banku, kako bi se izbegao slom tada šeste po veličini banke u Austriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik