Lenovo kupio Motorolu

Bez autora
Oct 30 2014

Lenovo je danas zvanično preuzeo Motorola Mobility jedinice za pametne telefone od kompanije Google, čime se Lenovo pozicionirao kao treći najveći proizvođač smart telefona u svetu. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju kompanija Lenovo i Google, sama vrednost transakcije iznosi oko 2,91 milijardi dolara.Navedeni iznos može biti predmet određenih korekcija, a uključuje približno 660 miliona američkih dolara isplaćenih u kešu, kao i 519.107.215 novoizdatih običnih akcija kompanije Lenovo, čija ukupna vrednost prelazi 750 miliona dolara i oko 4,7 odsto ukupnog akcijskog kapitala kompanije Lenovo. Preostalih 1,5 milijardi dolara biće isplaćeni kompaniji Google u formi trogodišnjih obveznica. Prethodno joj je isplaćeno oko 228 miliona dolara u kešu.

Lenovo kupio MotoroluLenovo je danas zvanično preuzeo Motorola Mobility jedinice za pametne telefone od kompanije Google, čime se Lenovo pozicionirao kao treći najveći proizvođač smart telefona u svetu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju kompanija Lenovo i Google, sama vrednost transakcije iznosi oko 2,91 milijardi dolara. Navedeni iznos može biti predmet određenih korekcija, a uključuje približno 660 miliona američkih dolara isplaćenih u kešu, kao i 519.107.215 novoizdatih običnih akcija kompanije Lenovo, čija ukupna vrednost prelazi 750 miliona dolara i oko 4,7 odsto ukupnog akcijskog kapitala kompanije Lenovo. Preostalih 1,5 milijardi dolara biće isplaćeni kompaniji Google u formi trogodišnjih obveznica. Prethodno joj je isplaćeno oko 228 miliona dolara u kešu.

Preuzimanjem Motorola brenda, Lenovo je preuzeo i inovativni protfolio smart telefona, kao što su Moto X, Moto G, Moto E i DROIDTM serija, kao i planiranih budućih Motorola proizvoda (uključujući i Moto 360 sat).

Izvršni potpredsednik Lenovo Mobile Business grupe Liu Jun biće predsednik Upravnog Odbora kompanije Motorola, a Rik Osterloh ostaće predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Motorola.

Kombinacijom prednosti naše dve kompanije, očekujemo da ćemo prodati više od 100 miliona mobilnih uređaja ove godine, uključujući smart telefone i tablete, oslanjajući se na vodeću poziciju Lenovo brenda na tržištu Kine, ali i tržišta u razvoju, dok Motorola ima čvrsto uporište u već razvijenim tržištima poput SAD, rekao je Jun.

Lenovo će upravljati kompanijom Motorola kao kompanijom u svom vlasništvu, sa sedištem koje će ostati u Čikagu. To nije ništa iznenađujuće, jer kada je Lenovo kupio Thinkpad liniju laptopova od IBM-a, dobio je i njihovo sedište u Morisvilu (Severna Karolina) koje se sada koristi kao sedište kompanije za Severnu Ameriku. Završetkom ovog preuzimanja, Lenovo će preuzeti i 3.500 zaposlenih širom sveta, od čega 2.800 u SAD, koji dizajniraju, osmišljavaju i pružaju korisničku podršku za izuzetne Motorola uređaje.

Kompanija Google će zadržati većinu patenata iz portfolija kompanije Motorola, dok će Motorola imati licencna prava na ovu i drugu intelektualnu svojinu. Lenovo će preuzeti više od 2.000 patenata i veliki broj sporazuma i kros-licence za patente, kao i brend i zaštitni znak portfolija Motorola Mobility.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik