Energetski sistem stabilan

Bez autora
Nov 02 2014

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potvrdio je danas da su Srbiji poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto, ali i istakao da je energetski sistem stabilan i da ima dovoljno gasa. Antić je naveo da je naša zemlja poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije dobijala 3,2 miliona kubika tog energenta, i objasnio da je ostatak nadoknađen iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. On je rekao da je razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji to što je “Gasprom eksport” smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, a koji iznose 224 miliona dolara.

Energetski sistem stabilanMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potvrdio je danas da su Srbiji poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto, ali i istakao da je energetski sistem stabilan i da ima dovoljno gasa.

Antić je naveo da je naša zemlja poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije dobijala 3,2 miliona kubika tog energenta, i objasnio da je ostatak nadoknađen iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

On je rekao da je razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji to što je “Gasprom eksport” smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, a koji iznose 224 miliona dolara.

Ministar je najavio da će tokom naredne nedelje razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju tih dugova, a da će već sutra napisati pismo ministru energetike Ruske Federacije Aleksandru Novaku, sa molbom da se isporuke gasa Srbiji normalizuju i pre postizanja sporazuma o regulisanju dugova za gas.

Do kraja godine kompanija “Srbijagas” će isplatiti 100 miliona dolara duga “Gasprom eksportu”, dok će se o ostatku plaćanja duga pregovarati sa ruskim partnerima, naveo je Antić i izneo očekivanje da će taj dogovor uskoro biti postignut.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik