Podsticaj poslovnim idejama socijalnog preduzetništva

Bez autora
Nov 03 2014

Socijalno preduzetništvo u zemljama EU učestvuje 10 procenata u stvaranju bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u Srbiji svega 0,02 odsto.U našoj zemlji ima oko 1.000 kompanija koje se socijalnim preduzetništvom i treba snažno podstaći razvoj te privredne grane koja igra značajnu ulogu u svim razvijenim ekonomijama, rekao je Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije (PKS).

Podsticaj poslovnim idejama socijalnog preduzetništvaSocijalno preduzetništvo u zemljama EU učestvuje 10 procenata u stvaranju bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u Srbiji svega 0,02 odsto. U našoj zemlji ima oko 1.000 kompanija koje se socijalnim preduzetništvom i treba snažno podstaći razvoj te privredne grane koja igra značajnu ulogu u svim razvijenim ekonomijama, rekao je Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije (PKS).

Komora, kao najveća asocijacija privrednika, prepoznala je značaj i ulogu socijalnog preduzetništva, formirali smo Biro za razvoj socijalnog preduzetništva i kroz realizaciju niza projekata sa inostranim partnerima, nastojimo da ga unapredimo. U toku je i izrada zakona o socijalnom preduzetništvu i očekujemo da će ova oblast biti uređena u skladu sa modernim evropskim propisima, rekao je Gračanac na otvaranju radionice „Razvijanje poslovnih ideja kroz izradu biznis planova”.

Sonja Nikić, iz Fonda za razvoj Srbije, predstavila je učesnicima radionice u PKS, povoljne kreditne linije koje obezbeđuje ta institucija. Kako je istakla, glavne aktivnosti Fonda usmerene su na podršku razvoju preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, povećanju proizvodnje, zapošljavanja i održivog razvoja.

Radionicu „Razvijanje poslovnih ideja kroz izradu biznis planova” PKS je realizovala sa italijanskim partnerima u okviru projekta EASE&SEE - Razvoj socijalnog preduzetništva u Jugoistočnoj Evropi. Cilj je da se obuče privrednici za izradu biznis planova radi unapređenja poslovnih veština i uspešnijeg nastupa na domaćim i inostranim tržištima. Partneri na projektu iz Italije Fabricio Rikoni i Andrea Jeres predstavili su pozitivna iskustva dobre prakse u razvoju socijalnog preduzetništva na primerima Slovenije i Italije, saopšteno je iz PKS.

Kako se navodi u saopštenju, izrada dobrog biznis plana neophodna je, kako bi se u svim segmentima predvideli koraci i preduslovi za uspešno poslovanje bilo da je reč o pokretanju biznisa, uvođenju novih proizvoda, obezbeđivanju finansijskih sredstava, pronalaženju poslovnih partnera.

Na radionici su detaljno razrađeni svi elementi biznis plana - razvijanje poslovne ideje i istraživanje tržišta, analiza konkurencije i definisanje marketinga, organizacija i menadžment, plasman proizvoda na tržištu. Dogovoreno je da u narednih šest meseci bude organizovana nova radionica na kojoj će učestvovati predstavnici finansijskih institucija iz Italije koji finansiraju projekete socijalnog preduzetništva. Među vodećim bankama u Italiji su Inteza i Unikredit banka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik