"BH gas" od banaka traži 40 miliona KM kredita

Bez autora
Nov 03 2014

Uprava Javnog preduzeća "BH gas", koje se suočava s velikim nagomilanim problemima i finansijskom dubiozom, raspisala je javni natječaj kroz dva lota i po četiri tromjesečna kvartala za osiguranje bankovnih garancija prema isporučiocima "Gazpromu" iz Rusije i srbijanskom "Srbijagasu". Procjena kompanije je da će joj biti neophodno blizu 40 miliona KM ("Gazpromu" oko 36,26 miliona, "Srbijagasu" oko 2,6 miliona KM) kako bi ovi isporučioci nastavili nesmetanu distribuciju energenta od čijeg dotoka u doslovnom smislu zavise industrijski potrošači, ali i život u Sarajevu i mnogim drugim sredinama. Riječ je o otvorenom tenderskom postupku, a za banku koja se odluči na ovakav način kreditiranja "BH gasa" obaveza je dostavljanje izjave da su ponuđeni uslovi i cijena fiksni i nepromjenjivi.

"BH gas" od banaka traži 40 miliona KM kreditaUprava Javnog preduzeća "BH gas", koje se suočava s velikim nagomilanim problemima i finansijskom dubiozom, raspisala je javni natječaj kroz dva lota i po četiri tromjesečna kvartala za osiguranje bankovnih garancija prema isporučiocima "Gazpromu" iz Rusije i srbijanskom "Srbijagasu".

Kako saznaju Nezavisne novine, procjena kompanije je da će joj biti neophodno blizu 40 miliona KM ("Gazpromu" oko 36,26 miliona, "Srbijagasu" oko 2,6 miliona KM) kako bi ovi isporučioci nastavili nesmetanu distribuciju energenta od čijeg dotoka u doslovnom smislu zavise industrijski potrošači, ali i život u Sarajevu i mnogim drugim sredinama.

Riječ je o otvorenom tenderskom postupku, a za banku koja se odluči na ovakav način kreditiranja "BH gasa" obaveza je dostavljanje izjave da su ponuđeni uslovi i cijena fiksni i nepromjenjivi.

Iz "BH gasa" potvrdili su ovu informaciju, navodeći da su, u skladu s ugovorenim obavezama, dužni raspisati tender za garanciju za odgođeno plaćanje za svaku godinu.

"Visina garancije je promjenjiva tokom godine i ovisi o potrošnji gasa, te se u skladu s tim mijenja. Nešto je veća tokom zimskih mjeseci, kada je izraženija potrošnja, a manja tokom ljetnih mjeseci", ističu iz "BH gasa".

Na pitanje znači li ovo da će svi potrošači "BH gasa", a pogotovo građani Sarajeva koji su se zbog smanjenog dotoka iz Rusije smrzavali proteklih sedmica, naredne godine moći računati na nesmetan i nesmanjen dotok ovog energenta, iz kompanije odgovaraju pomalo proizvoljno.

"Bez obzira na garanciju, oni potrošači koji uredno izmiruju obaveze prema 'BH gasu' i time ne dovode u pitanje servisiranje obaveza prema 'Gazpromu', trebalo bi da imaju uredno i nesmetano snabdijevanje gasom u 2015. godini", ističu u "BH gasu" te navode kako naplata potraživanja nije jedini problem u njihovom poslovanju.

U vezi s tim, iz Uprave kompanije priznaju da su u nezavidnoj situaciji i da će im za rješavanje nagomilanih problema biti neophodna pomoć i same države.

"Nažalost, sadašnja uprava je zatekla nagomilane probleme koji prijete 'BH gasu', ali i gasnoj privredi BiH, a koji su naslijeđeni od prethodnih uprava kompanije. Pored maksimalnih napora koje ulažemo u stabilizaciju kompanije, za potpuno rješenje trebat će nam podrška svih relevantnih organa u BiH", zaključuju iz "BH gasa".

Prema svemu sudeći, sve potrošače, a pogotovo građane čiji svakodnevni život zavisi od nesmetanog dotoka plina koji preko "BH gasa", a potom manjih kompanija (distributera), dolazi u njihove domove, čeka još jedna duga i stresna zima. Najprije jer je neizvjesno koja će komercijalna banka ući u aranžman davanja oko 40 miliona kredita na ovaj način, ali i iz razloga što je, u ovom trenutku, teško nazrijeti izlaz iz začaranog kruga međusobnih dugova i potraživanja koja traju godinama.

U međuvremenu, prema odluci Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, KJKP "Toplane" uvele su dvosatnu redukciju u grijanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik