Od domena .ME prihodovali 15 miliona

Bez autora
Nov 04 2014

Državni budžet je od domena .ME u posljednjih šest godina ostvario prihod od oko 15 miliona eura, što je više od bilo koje druge koncesije, saopštio je vicepremijer i ministar za informaciono društvo, Vujica Lazović. Lazović je, na Twitter nalogu Cgtvituje, naveo da je do danas registrovano 784 hiljade sajtova sa adresom .ME, a to je podatak koji govori da je Crna Gora vlasnik domena sa najbržim rastom u istoriji interneta. Na pitanje korisnika društvene mreže Twitter koja koncesija je druga na listi državnih prihoda u posljednjih šest godina Lazović je odgovorio da su to koncesije na eksploataciju šuma, uglja, mineralnih sirovina i voda, kao i koncesioni prihod od igara na sreću. Nedostatak kvalitetne infrastrukture i modela informatičke edukacije na svim nivoima, glavni je ograničavajući faktor u Crnoj Gori.

Od domena .ME prihodovali 15 milionaDržavni budžet je od domena .ME u posljednjih šest godina ostvario prihod od oko 15 miliona eura, što je više od bilo koje druge koncesije, saopštio je vicepremijer i ministar za informaciono društvo, Vujica Lazović.

Lazović je, na Twitter nalogu Cgtvituje, naveo da je do danas registrovano 784 hiljade sajtova sa adresom .ME, a to je podatak koji govori da je Crna Gora vlasnik domena sa najbržim rastom u istoriji interneta.

Na pitanje korisnika društvene mreže Twitter koja koncesija je druga na listi državnih prihoda u posljednjih šest godina Lazović je odgovorio da su to koncesije na eksploataciju šuma, uglja, mineralnih sirovina i voda, kao i koncesioni prihod od igara na sreću.

Nedostatak kvalitetne infrastrukture i modela informatičke edukacije na svim nivoima, glavni je ograničavajući faktor u Crnoj Gori.

„Nastojaćemo da stvorimo uslove za više internet provajdera u Crnoj Gori, sa ciljem povećanja kvaliteta internet usluga u pogledu brzine, komfora i u pogledu cijena“, rekao je Lazović.

On je najavio da će do 1. decembra biti usklađene maloprodajne cijene pristupa internetu i sniziće se cijene internet paketa koji sada postoje.

Cijene internet paketa će biti snižene u prosjeku 35 odsto, a veleprodajne cijene pristupa u prosjeku 25 odsto.

„Aktivnom politikom koju Vlada vodi u oblasti informacionog društva i telekomunikacija težimo povećanju konkurentnosti. Smanjenje cijena je jedna od njih“, naveo je Lazović.

WiFi signala u Podgorici ima na preko 14 lokacija, a, kako je kazao, Vlada će biti spremna da podrži studijske programe iz oblasti softverskog inženjeringa, e-governmenta i cybersecurity-ja.

U ovoj godini je bilo aktivno preko 200 IT firmi u Crnoj Gori, koje su uspješno poslovale.

„Cilj je da se manje firme udruže i da zajedničkim snagama ponude proizvode ne samo za naše tržište već za izvoz takođe“, zaključio je Lazović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik