Elektrokrajina: Distributivni gubici smanjeni na 14,4 odsto

Bez autora
Nov 04 2014

Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka smanjilo je distributivne gubitke na 14,4 odsto u prvih devet mjeseci ove godine, što je najniži nivo u poslijeratnoj istoriji firme. Distributivni gubici "Elektrokrajine" u periodu od januara do septembra ove godine manji su za 1,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, a čak za 4,5 odsto u odnosu na devetomjesečni obračun 2012. godine. Direktor ovog preduzeća Seka Kuzmanović izjavila je da distributivne gubitke konstantno smanjuju kroz pojačane aktivnosti na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlaštene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja električne energije, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže.

Elektrokrajina: Distributivni gubici smanjeni na 14,4 odstoZavisno preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka smanjilo je distributivne gubitke na 14,4 odsto u prvih devet mjeseci ove godine, što je najniži nivo u poslijeratnoj istoriji firme.

Distributivni gubici "Elektrokrajine" u periodu od januara do septembra ove godine manji su za 1,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, a čak za 4,5 odsto u odnosu na devetomjesečni obračun 2012. godine.

Direktor ovog preduzeća Seka Kuzmanović izjavila je da distributivne gubitke konstantno smanjuju kroz pojačane aktivnosti na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlaštene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja električne energije, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže.

Nivo naplate električne energije u prva tri kvartala ove godine iznosio je 103,9 odsto, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu lani, a prelazi 100 odsto jer, pored naplate tekuće potrošnje, uključuje i naplatu potraživanja po ranije sklopljenim reprogramima, saopšteno je iz "Elektrokrajine".

Izvršni direktor za ekonomske poslove ovog preduzeća Ostoja Dumonić rekao je da su ukupni prihodi preduzeća zaključno sa krajem septembra iznosili 150 miliona KM, čime su za 2,5 odsto viši u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ukupni rashodi iznosili su 150,6 miliona KM i za 0,3 odsto su viši nego za devet mjeseci 2013. godine, prvenstveno zbog povećanih troškova havarijskog održavanja mreže nakon majskih poplava i negativno riješenih sudskih sporova.

"Elektrokrajina" je devet mjeseci ove godine okončala sa gubitkom od 651.236 KM, što je, kako navode iz ovog preduzeća, višestruko manji finansijski minus od planiranih 2,5 miliona KM, kao i u poređenju sa istim lanjskim periodom /3,8 miliona KM/.

Iz ovog preduzeća napominju da su nezapamćene poplave sredinom maja prouzrokovale direktnu materijalnu štetu na objektima i mreži u iznosu od 2,15 miliona KM.

Objekat poslovnice preduzeća u Čelincu bio je potpuno poplavljen i neupotrebljiv za korištenje, havarijski kvar je zadesio sedam trafo-stanica, dok su brojne trafo-stanice na područjima Čelinca, Banjaluke, Laktaša, Srpca i Prijedora bile pod vodom, što je zahtijevalo hitnu intervenciju i donijelo neplanirano povećanje operativnih troškova.

Ukupna šteta od poplava, računajući i indirektne efekte kroz povećane operativne troškove, interventne aktivnosti i nemogućnost naplate u poplavljenim područjima je daleko veća i procjenjuje se na 7,2 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik