Troškovi cijene struje iz Krškog rastu

Bez autora
Nov 05 2014

Slovenska kompanija Gen energija, koja upravlja dijelom nuklearke Krško, računa da će Slovenija u iduće tri godine donijeti odluku treba li ići u gradnju drugog bloka nuklearke ili ne, no tu bi raspravu mogli pomutiti troškovi razgradnje sadašnje nuklearke. Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke 2004. godine ocijenile su da će troškovi razgradnje nuklearke Krško, što uključuje i pohranjivanje radioaktivnog otpada i opreme te istrošenog goriva, za obje države iznositi 1,4 milijarde eura. No, radi se o staroj kalkulaciji koja sve do sada nije revidirana, zbog čega bi Slovenija možda trebala povećati izdvajanje u fond za razgradnju nuklearke kroz cijenu struje, čemu se energetski sektor do sada opirao.

Troškovi cijene struje iz Krškog rastuSlovenska kompanija Gen energija, koja upravlja dijelom nuklearke Krško, računa da će Slovenija u iduće tri godine donijeti odluku treba li ići u gradnju drugog bloka nuklearke ili ne, no tu bi raspravu mogli pomutiti troškovi razgradnje sadašnje nuklearke, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

List navodi da su Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke 2004. godine ocijenile da će troškovi razgradnje nuklearke Krško, što uključuje i pohranjivanje radioaktivnog otpada i opreme te istrošenog goriva, za obje države iznositi 1,4 milijarde eura. No, radi se o staroj kalkulaciji koja sve do sada nije revidirana, zbog čega bi Slovenija možda trebala povećati izdvajanje u fond za razgradnju nuklearke kroz cijenu struje, čemu se energetski sektor do sada opirao, piše list.

Povećanju tog doprinosa sa sadašnja 3 eura za megavatsat struje na 5,81 eura odlučno se suprotstavio slovenski nuklearni lobi, ali je jasno da bi postupak određivanja cijene struje iz nuklearke trebao biti transparentniji, navodi "Delo".

"Cijena struje iz Krškog iznosila je 2008. godine 26 eura za megavatsat, trenutno je 38 eura, a računa se da će se poslije 2018. stabilizirati na 30 eura. No, ta cijena ne uvažava sve troškove, odnosno trošak razgradnje nuklearke, trošak gradnje odlagališta za nuklearne otpatke i rješenje za iskorišteno nuklearno gorivo", navodi list te dodaje da bi se o pravoj cijeni struje iz Krškoga moglo govoriti tek kad se svi ti troškovi ukalkuliraju na transparentan način.

"Slovenija je 2011. godine spriječila rast konačne cijene struje iz Krškoga jer nije htjela potpisati već izračunatu reviziju cijene iz 2004. godine", navodi list te dodaje da je tako propuštena prilika da se i Hrvatskoj pokaže da je bolje da skladište nuklearnog otpada gradi zajedno sa Slovenijom, umjesto što se odlučila za gradnju svog centra za zbrinjavanje nuklearnog otpada, zbog čega će, kako navodi "Delo", slovenski troškovi skladištenja biti veći.

"Hrvatska se je odlučila da će sama graditi svoj centar za zbrinjavanje nuklearnog otpada, što će slovenske troškove skladištenja povećati za oko 100 milijuna eura", navodi vodeći slovenski list te dodaje da bi o mogućoj gradnji novog bloka u Krškom i nuklearnoj opciji u energetici općenito bila potrebna široka javna rasprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik