U regionu ogroman i neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog sektora

Bez autora
Nov 05 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić ukazao je danas na to da je ponuda finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća danas nepovoljna i da se mahom zasniva na kreditima banaka.Sertić je, otvarajući najveći inovacioni i investicioni forum na Balkanu "Belgrade Venture Forum" u hotelu Metropol Palas, istakao da u regionu postoji ogroman neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog sektora kroz finansiranje na osnovu udela u kapitalu preduzeća.

U regionu ogroman i neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog sektoraMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić ukazao je danas na to da je ponuda finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća danas nepovoljna i da se mahom zasniva na kreditima banaka.

Sertić je, otvarajući najveći inovacioni i investicioni forum na Balkanu "Belgrade Venture Forum" u hotelu Metropol Palas, istakao da u regionu postoji ogroman neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog sektora kroz finansiranje na osnovu udela u kapitalu preduzeća.

Finansijski instrumenti zasnovani na udelu u kapitalu izuzetno su značajni za inovativna i brzorastuća preduzeća, naveo je ministar i objasnio da takav način finansiranja u svetu ima veliku ulogu, ali da je kod nas tek u začetku.

Iako te firme čine mali procenat u sektoru malih i srednjih preduzeća u Srbiji, kako je dodao, svetska istraživanja pokazuju da su one ključne za dugoročnu konkurentnost zemlje.

On je podsetio na to da se preduzetni kapital danas susreće sa zakonskim preprekama, ekonomskim i finansijskim ograničenjima, ali i sa niskim nivoom svesti u privatnom i javnom sektoru o njegovom značaju, što otežava njegov razvoj.

Prema njegovim rečima, današnji skup je najveći te vrste u Srbiji i na njemu će govoriti više od 150 učesnika.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da će ovaj forum doprineti promovisanju konkurentnosti u Srbiji, što je, kako je istakao, značajno imajući u vidu ekonomske probleme.

Devenport je poručio da će EU nastaviti da podržava projekte u Srbiji i regionu i naveo da prioritet Brisela, kao i Beograda, ostaje unapređenje poslovnog okruženja.

On je, podsećajući na to da su u Srbiji usvojeni važni zakoni, naglasio da sada treba da usledi njihova implementacija, ali i upozorio na to da sporost procedura koči napredak Srbije.

Devenport je istovremeno ukazao i na značaj zakona o planiranju i izgradnji, i ocenio da u okviru programa za istraživanje i inovacije "Horizont 2020" postoje ogromne mogućnosti za Srbiju.

EU zajedno sa Vladom Srbije radi na uspostavljanju fonda za inovacije, istakao je šef Delegacije EU i podsetio na značaj poboljšanja obrazovnog sistema u Srbiji, tako da mladi izađu iz škola sa veštinama i znanjem kakve traži tržište.

Devenport je naglasio i važnost privatnog sektora, koji u EU zapošljava dve trećine radnika, dok je u malim preduzećima u SAD zaposleno čak 75 odsto ljudi, i ponovio da je pomoć razvoju malih i srednjih preduzeća ključna.

"Belgrade Venture Forum" već tri godine investitorima iz celog sveta predstavlja inovativne tehnološke kompanije iz Srbije i regiona.

Na skupu je više od 50 investitora iz 15 zemalja, koji upravljaju fondovima vrednim i po nekoliko milijardi evra i spremni su da investiraju od 25 hiljada do više miliona evra po kompaniji, imalo priliku da vidi 29 najkvalitetnijih ideja iz 11 zemalja.

Ove inovativne firme dobiće priliku da steknu važno iskustvo, uspostave vredne kontakte sa investitorima i partnerima, kao i da dobiju novac koji će im pomoći u daljem razvoju.

Tokom protekle dve godine više od 70 inovativnih kompanija se borilo za investicije, a više od deset je uspelo da dobije do nekoliko stotina hiljada evra za dalji razvoj i osvajanje globalnog tržišta.

Ovogodišnji forum održava se pod sloganom "Innovations For The World" i trajaće do 7. novembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik