BiH otvara tržište električne energije

Bez autora
Nov 06 2014

Zamjenik ambasadora Velike Britanije u BiH Džo Lomas otvorila je danas u Sarajevu seminar za privatne i javne kompanije o temi "Liberalizacija tržišta električne energije, s posebnim osvrtom na očekivane pozitivne efekte kao i izazove ovog procesa na poslovanje privrednih subjekata u BiH". Tržište električne energije u BiH će potpuno biti otvoreno 1. januara i to je za sve nas veoma važan datum, jer će od tada kompanije imati mogućnost da donose svoju odluku u vezi sa kupovinom električne energije, uzimajući u obzir mnoge faktore kao što su pouzdanost, bolji kvalitet, niža cijena..., rekla je Lomas novinarima.

BiH otvara tržište električne energijeZamjenik ambasadora Velike Britanije u BiH Džo Lomas otvorila je danas u Sarajevu seminar za privatne i javne kompanije o temi "Liberalizacija tržišta električne energije, s posebnim osvrtom na očekivane pozitivne efekte kao i izazove ovog procesa na poslovanje privrednih subjekata u BiH".

"Tržište električne energije u BiH će potpuno biti otvoreno 1. januara i to je za sve nas veoma važan datum, jer će od tada kompanije imati mogućnost da donose svoju odluku u vezi sa kupovinom električne energije, uzimajući u obzir mnoge faktore kao što su pouzdanost, bolji kvalitet, niža cijena...", rekla je Lomas novinarima.

Ona je navela da liberalizacija tržišta električne energije igra važnu ulogu u smislu ekonomskih reformi, koje su veoma potrebne kako bi se BiH transformisala i postala zemlja tržišne ekonomije. "Zaista očekujemo da ovaj proces poveća mogućnost investicija u ovom sektoru, što će dovesti do novih radnih mjesta, koja su neophodna u BiH", poručila je Lomas.

Prema njenim riječima, cilj skupa je pružanje informacija o značaju ovog procesa iz perspektive EU, o dinamici liberalizacije, procedurama koje će biti uvedene kao rezultata liberalizacije tržišta, kao i očekivanim pozitivnim efektima na poslovanje kompanija u BiH.

Izvršni direktor britanske firme "Alfa enerdži grupa" Damir Ahmović naglasio je da se liberalizacija tržišta električne energije u drugim državama u svijetu odvijala po specifičnom šablonu.

"Energija zbog svoje strateške važnosti uvijek je posljednja domino kockica koja pada u tom talasu demonopolizacije, a svaka zdrava ekonomija mora funkcionisati na zdravim tržišnim zakonima, koji su jedino mogući ako postoji zdrava konkurencija", pojasnio je Ahmović.

On je naglasio da je jedna od najboljih tekovina modernog kapitalizma to što potrošači imaju mogućnost izbora da donose odluke kada, koliko i kome plaćaju usluge za svoje potrebe.

Prema njegovim riječima, ovaj proces će prvenstveno obezbijediti smanjenje cijena potrošnje električne energije krajnjih korisnika.

"Nijedna zemlja sama za sebe, pogotovo u Evropi, ne može da bude energetsko ostrvo, jer cijene unutar neke zemlje bez obzira koliko su određene balansom kupaca i prodavaca i drugim faktorima, isto tako određene su i spoljnim faktorima", istakao je Ahmović.

Organizatori seminara su Odjeljenje za trgovinu i investicije Ambasade Velike Britanije i britanska firma "Alfa enerdži grupa", a među učesnicima, osim predstavnika javnih i privatnih kompanija, nalaze se i predstavnici Delegacije EU u BiH i Regulatorne komisije za električnu energiju BiH. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik