Do kraja godine strategija malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Nov 09 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da ovo ministarstvo priprema strategiju malih i srednjih preduzeća, uz očekivanje da će taj dokument do kraja godine biti predat Vladi na razmatranje.Sertić je objasnio da su na izradi ovog sveobuhvatnog dokumenta angažovani brojni stručnjaci, timovi Ministarstva, a svoj doprinos dale su i poslovne asocijacije, domaće i međunarodne privredne komore. On je, kada je reč o uticajima na stabilizovanje invesicionog ambijenta, naveo da resorno ministarstvo planira da do kraja godine pokrene izmene nekoliko zakona, a pre svega izmene Zakona o privrednim društvima.

Do kraja godine strategija malih i srednjih preduzećaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da ovo ministarstvo priprema strategiju malih i srednjih preduzeća, uz očekivanje da će taj dokument do kraja godine biti predat Vladi na razmatranje.

Sertić je u izjavi za Televiziju "Pink" objasnio da su na izradi ovog sveobuhvatnog dokumenta angažovani brojni stručnjaci, timovi Ministarstva, a svoj doprinos dale su i poslovne asocijacije, domaće i međunarodne privredne komore.

On je, kada je reč o uticajima na stabilizovanje invesicionog ambijenta, naveo da resorno ministarstvo planira da do kraja godine pokrene izmene nekoliko zakona, a pre svega izmene Zakona o privrednim društvima.

Tokom naredne godine planirano je donošenje zakona o ulaganjima, kao i izmene Zakona o stečaju, budući da će u okviru procesa privatizacije 502 preduzeća dobar deo firmi iz tog portfolija otići u stečaj, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, stečaj ne mora da znači automatsko gašenje preduzeća, već može da bude i pro forma restrukturiranja.
Takođe, kako je naveo, predstavnici resornog ministarstva razgovarali su sa stručnjacima i predstavnicima asocijacija i privrede o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu.

On je objasnio da je planirano da se napravi dokument od 500 otvorenih pitanja i problema koje muče privrednike, a koji sektorski moraju da budu rešeni.

Rešavanje tih problema, kako je precizirao, biće podeljeno po odgovornostima i nadležnostima, pri čemu će se sa privrednicima na svakih šest meseci razgovarati o tome i razmatrati načini rešavanja.

Sertić se osvrnuo i na posetu delegacije Francuske Srbiji, ističući da je od velikog značaja ocena francuskog premijera Manuela Valsa da će reforme koje se sprovode, a koje su teške, doneti dobrobit u narednom periodu.

Kada vidite ozbiljnost francuskih privrednika da ulažu i razgovaraju o različitim modelima saradnje u Srbiji, koncesijama i javno-privatnim partnerstvima shvatate da postajete kredibilan partner i to je poruka za Srbiju da je politički stabilna država, poručio je Sertić.

On je je naveo da su strane kompanije najviše zainteresovane za velike infrastrukturne projekte u Srbiji.

Reč je o ozbiljnim investicijama za koje moraju da se nađu modeli finansiranja i u kojima će država, grad Beograd i ostali gradovi u unutrašnjosti imati zajednički interes, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik