Energoinvest spreman za projekte Elektroprenosa BiH

Bez autora
Nov 10 2014

Energoinvest je, kao vodeća inženjering kompanija u BiH, zainteresiran za učešće u realizaciji projekata koje je pokrenuo Elektroprenos BiH, te smatramo da domaće kompanije moraju biti adekvatno zastupljene u takvim projektima, uz poštivanje svih pravnih okvira i tenderskih uvjeta, rečeno je za Agenciju Fena iz te kompanije. Vjeruju da se mogu takmičiti s najboljim kompanijama u toj oblasti, ne samo u ovom djelu Evrope nego i šire, te da će Energoinvest kao kompanija koja okuplja i domaće manje firme u oblasti elektroenergetike znati uspješno realizirati i voditi te projekte. Kada su u pitanju projekti za koje je Elektroprenos BiH nedavno započeo raspisivanje tendera, tvrde da su za Energoinvest najinteresantniji oni koji se odnose na dalekovode i trafostanice, "jer su u tom poslu najbolji i smatraju da tu mogu biti konkuretni i uspješni u realizaciji".

Energoinvest spreman za projekte Elektroprenosa BiHEnergoinvest je, kao vodeća inženjering kompanija u BiH, zainteresiran za učešće u realizaciji projekata koje je pokrenuo Elektroprenos BiH, te smatramo da domaće kompanije moraju biti adekvatno zastupljene u takvim projektima, uz poštivanje svih pravnih okvira i tenderskih uvjeta, rečeno je za Agenciju Fena iz te kompanije.

Vjeruju da se mogu takmičiti s najboljim kompanijama u toj oblasti, ne samo u ovom djelu Evrope nego i šire, te da će Energoinvest kao kompanija koja okuplja i domaće manje firme u oblasti elektroenergetike znati uspješno realizirati i voditi te projekte.

Kada su u pitanju projekti za koje je Elektroprenos BiH nedavno započeo raspisivanje tendera, tvrde da su za Energoinvest najinteresantniji oni koji se odnose na dalekovode i trafostanice, "jer su u tom poslu najbolji i smatraju da tu mogu biti konkuretni i uspješni u realizaciji".

Iz Energoinvesta također navode  da su u posljednje dvije godine dobili velike, historijske projekte, poput onih za dalekovode 110kV i 400kV u Albaniji, trafostanice 400/220/60kV u Alžiru - radi se o projektima vrijedinim više od 100 miliona eura, a posebno ističu da su krajem oktobra 2014. u Iraku, u regiji Erbila, uspješno završili izgradnju četiri trafostanice 132/33/11kV koje su predali na korištenje Ministarstvu elektrike Kurdistana.

Iz Energoinvesta naglašavaju da je specifikacija tih trafostanica daleko kompleksnija od specifikacija trafostanica Elektroprenosa BiH i da su time pokazali da znaju i da mogu dobiti poslove u velikoj svjetskoj konkurenciji, te se nadaju da će to potvrditi i u BiH.

Ovisno o projektu, načinu na koji su propisani uvjeti tendera, te eventualnog dobijanja poslova, navode da će nastupiti samostalno ili s nekom od članica njihove grupe.

Podsjećaju da je Energoinvest nekada imao vlastitu proizvodnju i fabrike koje su ih obskrbljivale, a da su danas inženjering i da im je potrebna podrška.

U Energoinvestu se, pak, nadaju  da će uskoro obnoviti proizvodnju, okupiti znatan dio firmi koje rade u toj oblasti, te zajedno uspješno nastupati na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu.

Ističu da je Energoinvest, bez obzira na sve probleme sa kojima se suočio tokom i poslije rata, ostao lider u ovom poslu u regiji i da njihovo ime i dalje otvara mnoga vrata, te da to liderstvo potvrđuju uspješno realiziranim projektima, ali i novim velikim poslovima poput nedavno dobijenog posla za dalekovod 400kV Pljevlja - Čevo u Crnoj Gori.

U Energoinvestu tvrde da su od trenutka kada je Elektroprenos BiH najavio pokretanje investicija predvodili inicijativu da domaće kompanije budu što zastupljenjije na tim projektima. Radi se o investicijama državne kompanije iz sredstava te kompanije, a ne kreditnog zaduženja međunarodne zajednice ili banaka i tu vide veliku šansu da se dijelom uključe domaće firme i radna snaga.

Iz Energoinvesta pojašnjavaju da više od 90 posto poslova rade u inostranstvu, pa bi dobijanje posla na bosanskohercevačkom tržištu značilo da ih cijene i poštuju i u vlastitoj zemlji, ali da ne traže nikakav povlašteni položaj već samo mogućnost da na ravnopravnoj osnovi pokažu da ono što mogu uspješno raditi u Etiopiji, Kongu, Alžiru, Iraku, Albaniji i drugim zemljama, mogu i u vlastitoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik