Normalizovano snabdevanje gasom

Bez autora
Nov 11 2014

U Srbiji je u potpunosti normalizovano snabdevanje ruskim gasom posle telefonskog razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.Sve neophodne količine gasa dobijamo od Rusije već nekoliko dana i nismo prinuđeni da koristimo gas iz skladišta Banatski dvor, rekao je Antić novinarima i najavio da će narednih dana sa ruskim partnerima biti potpisan protokol o izmirenju duga za gas.

Normalizovano snabdevanje gasomU Srbiji je u potpunosti normalizovano snabdevanje ruskim gasom posle telefonskog razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Sve neophodne količine gasa dobijamo od Rusije već nekoliko dana i nismo prinuđeni da koristimo gas iz skladišta Banatski dvor, rekao je Antić novinarima i najavio da će narednih dana sa ruskim partnerima biti potpisan protokol o izmirenju duga za gas.

"Od razgovora premijera Vučića i predsednika Putina (5. novembra) imamo normalizovano snabdevanje Srbije gasom," rekao je Antić.

On je istakao da se radi na pripremi i usaglašavanju protokola o izmirenju naših dugova za gas prema Rusiji i da očekuje da će taj protokol biti potpisan u sledećoj nedelji.

On je precizirao da će Srbija dug Rusima za gas od oko 225 miliona dolara platiti tako što će do kraja ove godine uplatiti 100 miliona dolara, 2015. godine najverovatnije još 100 miliona dolara, a 2016. ostatak duga od oko 25 miliona dolara.

Srbiji su od pre dve nedelje bile smanjene isporuke gasa iz Rusije za 28 odsto, a jedan od razloga za to je bio i što Srbija nije regulisala dug od oko 225 miliona dolara prema ruski partnerima.

"Srbija nema bilo kakvu najavu ruskog Gasproma, niti Vlade Ruske Federacije da se projekat Južni tok dovodi u pitanje", dodao je Antić i naglasio da Srbija ostaje potpuno posvećena realizaciji tog projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik