Biznis preko fondacije

Bez autora
Nov 11 2014

Opština Srbobran će se u narednih godinu dana pripremiti za evropsko tržište kroz projekat za osnaživanje mikro, malih i srednjih preduzeća. Poduhvat će sprovesti Regionalna razvojna agencija Bačka i Evropski pokret Novi Sad.Finansijer će biti nemačka fondacija „Konrad Adenauer“, koja, prema rečima njenog predstavnika Saše Ahmetovića, nastoji da preko svoje kancelarije u Srbiji pomogne stvaranju društva zasnovanog na socijalnoj pravdi, slobodnoj demokratiji i održivoj privredi.

Biznis preko fondacijeOpština Srbobran će se u narednih godinu dana pripremiti za evropsko tržište kroz projekat za osnaživanje mikro, malih i srednjih preduzeća. Poduhvat će sprovesti Regionalna razvojna agencija Bačka i Evropski pokret Novi Sad.

Finansijer će biti nemačka fondacija „Konrad Adenauer“, koja, prema rečima njenog predstavnika Saše Ahmetovića, nastoji da preko svoje kancelarije u Srbiji pomogne stvaranju društva zasnovanog na socijalnoj pravdi, slobodnoj demokratiji i održivoj privredi.

- Projekat „Evropske integracije i jačanje konkurentnosti sektora MSSP - Pripremi se za evropsko tržište“ podrazumeva podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, ali i onima koji žele da počnu biznis. Znanje će se prenositi kroz obuke i radionice iz oblasti preduzetništva, upravljanja biznisom, marketing strategije, poznavanja evropskih pravila poslovanja i politike integracije. Druga faza projekta počeće na proleće, a obuhvatiće direktnu podršku preduzetnicima i preduzećima, koji su prošli obuku. Oni će svoje proizvode moći da izlažu na manifestacijama ruralnog karaktera i tako ostvariti finansijsku dobit. Sa njima će se raditi na izradi marketing-planova i, eventualno, na izradi ambalaže za proizvode, a sugerisaće se kako da unaprede proizvodnju - objasnila je Sanja Gavrilović, asistent direktora RRA Bačka.

Aleksandar Simurdić, generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad, izneo je da je u razgovorima s predstavnicima fondacije „Konrad Adenauer“, koja prvi put finansira takvu vrstu podrške privredi, predloženo da se projekat izmesti iz Novog Sada, kako bi se pomoglo preduzetnicima iz drugih delova Vojvodine.

- Saradnja sa nemačkom fondacijom otvara i mogućnost kontakta sa tamošnjim privrednicima, što osnažuje i Ambasada Nemačke u Srbiji. Preko fondacije može se komunicirati i sa potencijalnim investitorima i pripremiti ponuda za njih - istakao je Simurdić.

Srbobranska lokalna samouprava objavila je javni poziv za učešće u projektu „Pripremi se za evropsko tržište“. Pozvani su vlasnici preduzeća i nezaposleni, ali i zaposleni, koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Obuka je počela juče.

- Nama su potrebna nova znanja, posebno u saradnji sa EU, a nužna je i prekvalifikacija naših sugrađana kao mogućnost da lakše nađu posao. Projekat se uklapa u usvojenu Strategiju razvoja lokalne samouprave od 2014. do 2020. godine - rekao je predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović.

Preduzetništvom iz krize

Projekat u Srbobranu, kako je naglasio Aleksandar Simurdić, trebalo bi da doprinese oživljavanju preduzetničkog duha, koji je u poslednjoj deceniji u našoj zemlji uništen.

- Danas, kad je veliki broj ljudi nezaposlen i vlada nesigurnost u privredi, izlazak iz krize traži se kroz sve veći i brži ulazak u preduzetništvo, a najbolje pomake u ekonomiji imaju mikro, mala i srednja preduzeća - podvukao je Simurdić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik