NBS: Devizne rezerve 10,7 milijardi evra

Bez autora
Nov 12 2014

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju oktobra iznosile 10,71 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 313 odsto i više od sedam meseci uvoza robe i usluga.Kako je saopštila NBS, veći devizni priliv u oktobru ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 45,3 miliona evra.

NBS: Devizne rezerve 10,7 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju oktobra iznosile 10,71 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 313 odsto i više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako je saopštila NBS, veći devizni priliv u oktobru ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 45,3 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 96,1 milion evra, smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 39,6 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 30,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju oktobra su iznosile 7,86 milijardi evra.

Oktobarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 544,4 miliona evra i bio je za 50,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,67 milijardi evra.

U oktobru dinar je nominalno deprecirao prema evru za 0,2%, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 140 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik