Program EU: Za 56 preduzeća 2,8 miliona KM pomoći

Bez autora
Nov 13 2014

U okviru EU Programa za oporavak od poplava odabrano je 56 malih i srednjih preduzeća iz 24 opštine u poplavljenim područjima u BiH kojima će biti dodijeljena bespovratna pomoć za sanaciju štete, u ukupnoj vrijednosti od 2,8 miliona KM.Delegacija EU u BiH saopštila je da će odabranim preduzećima biti dodijeljeno ukupno više od 1,43 miliona eura (2,8 miliona KM) finansijske pomoći od EU. Sredstva su dodijeljena nakon strogog procesa odabira i postupka prijava pristiglih na javni poziv.

Program EU: Za 56 preduzeća 2,8 miliona KM pomoćiU okviru EU Programa za oporavak od poplava odabrano je 56 malih i srednjih preduzeća iz 24 opštine u poplavljenim područjima u BiH kojima će biti dodijeljena bespovratna pomoć za sanaciju štete, u ukupnoj vrijednosti od 2,8 miliona KM.

Delegacija EU u BiH saopštila je da će odabranim preduzećima biti dodijeljeno ukupno više od 1,43 miliona eura (2,8 miliona KM) finansijske pomoći od EU.

Sredstva su dodijeljena nakon strogog procesa odabira i postupka prijava pristiglih na javni poziv.

Cilj EU je da dodjelom ovih bespovratnih sredstava pomogne u očuvanju radnih mjesta ugroženih štetom koju su prouzrokovale majske poplave, da podrži proizvodni kapacitet malih i srednjih preduzeća, te otvaranje novih radnih mjesta u poplavljenim područjima.

Krajni cilj je da bude očuvano i otvoreno do 2.000 radnih mjesta. Na području Banje Luke odabrano je 13, a u sjeveroistočnoj BiH 26 preduzeća.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava mogla su se prijaviti mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnom i proizvodno-uslužnom djelatnošću, a koja su registrovana na području Maglaja, Odžaka, Bosanskog Šamca, Orašja, Tuzle, Sanskog Mosta, Živinica, Zenice, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Bijeljine, Doboja, Prijedora, Banje Luke, Modriče, Laktaša, Srpca, Šekovića, Vukosavlja, Donjeg Žabara, Čelinca i Brčkog.

Ukupno je primljeno 458 prijava, a kriteriji pri izboru bili su da je preduzeće pretrpjelo materijalnu štetu od poplava na ključnim materijalnim sredstvima, te da je pravno lice u privatnom vlasništvu koje se bavi proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću.

Kriterij je bio i da preduzeće zapošljava pet ili više radnika, da ima rasprostranjenu komercijalnu uvezanost sa dobavljačima, odnosno nizom drugih malih i srednjih preduzeća i mikro-proizvođačima, da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat u prošloj fiskalnoj godini i da preduzeće ima potvrde izdate od fiskalnih organa o redovnom plaćanju poreza i drugih davanja uključujući i one prema zaposlenima.

Proces izbora odvijao u dvije faze i sastojao se od provjere usklađenosti prijava i postupka po kriterijima za odabir iz javnog poziva, te terenskih posjeta.

Komisija, koju su predvodili članovi UNDP-a u BiH, kao glavni partneri u realizaciji projekta, provela je vrednovanje i bodovanje prijava prema utvrđenim kriterijima, te predložila rang-listu pristiglih prijava baziranu na osvojenom broju bodova.

Odluka komisije je konačna, ali svaka dodjela bespovratnih sredstva podliježe detaljnom procesu kontinuirane provjere ispunjavanja uslova i kriterija.

U slučaju da se naknadnom terenskom posjetom utvrde bilo kakve neregularnosti između informacija dostavljenih u prijavi stvarnog stanja na terenu, odobrena finansijska sredstva mogu biti povučena.

Uz sredstva odobrena od EU Programa za oporavak od poplava, svi primaoci pomoći moraju obezbijediti i dio vlastitih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik