Otvoren stečaj nad livnicom u Guči

Bez autora
Nov 14 2014

Privredni sud u Čačku otvorio je postupak stečaja nad Industrijskim kombinatom iz Guče (IKG), potvrđeno je u tom sudu. Poverioci su pozvani da u roku od 120 dana prijave potraživanja, a 301 radnik prelazi na spiskove Nacionalne službe za zapošljavanje. Za stečajnog upravnika je, metodom slučajnog odabira, određen Aca Milošević. Predlagač stečaja bila je, kao razlučni poverilac koncerna "Farmakom MB" u čijem sastavu posluje gučka livnica, Medjunarodna finansijska korporacija (IFC) iz Vašingtona, članica Svetske banke. Grupa banaka u kojoj su, pored Svetske, još i Komercijalna, Inteza i Čačanska banka, odobrila je 2011. godine kredit koncernu u iznosu od 120 miliona evra, a "Farmakom" je vraćanje garantovao stavljanjem pod hipoteku nepokretne imovine svojih preduzeća, koja je procenjena na 240 miliona evra.

Otvoren stečaj nad livnicom u GučiPrivredni sud u Čačku otvorio je postupak stečaja nad Industrijskim kombinatom iz Guče (IKG), potvrđeno je u tom sudu.

Poverioci su pozvani da u roku od 120 dana prijave potraživanja, a 301 radnik prelazi na spiskove Nacionalne službe za zapošljavanje. Za stečajnog upravnika je, metodom slučajnog odabira, određen Aca Milošević.

Predlagač stečaja bila je, kao razlučni poverilac koncerna "Farmakom MB" u čijem sastavu posluje gučka livnica, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) iz Vašingtona, članica Svetske banke.

Grupa banaka u kojoj su, pored Svetske, još i Komercijalna, Inteza i Čačanska banka, odobrila je 2011. godine kredit koncernu u iznosu od 120 miliona evra, a "Farmakom" je vraćanje garantovao stavljanjem pod hipoteku nepokretne imovine svojih preduzeća, koja je procenjena na 240 miliona evra.

IFC je predlog za uvođenje stečaja podneo 16. juna ove godine, a Sud u Čačku je na ročištu održanom 30. oktobra ocenjivao i navode punomoćnika IKG-a o tome da su u toku pregovori vlasnika livnice Miroslava Bogićevića o pribavljanju novca za namirenje poverilaca.

Međutim, Sud je ocenio da je to bez značaja za odlučivanje u ovom postupku i doneo rešenje o stečaju.

Sve livne mašine i peći IKG-a su, inače, pogašene 3. juna ove godine, kada su potrošene i poslednje zalihe sirovina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik