Gorenje: Rezultati ispod očekivanja analitičara

Bez autora
Nov 16 2014

Grupa Gorenje je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine povećala prihode za 1,3 posto, na 909,2 milijuna eura. Povećani su uglavnom prihodi na tržištima izvan Europe, na Dalekom Istoku, u zemljama Kavkaza, a posebno u SAD-u, gdje grupa nastupa sa brandom Asko. Prihodi na ne-europskim tržištima porasli su za 14,9 posto u odnosu na isti period prošle godine. Unatoč činjenici da je Gorenje u prvih devet mjeseci uspjelo povećati i prodaju i profit, rezultati su bili malo ispod naših očekivanja.Očekivali smo 918,4 milijuna eura neto prihoda od prodaje i neto dobit od 5,6 milijuna eura. Razlozi se vjerojatno u velikoj mjeri nalaze u rusko-ukrajinskoj krizi i ekonomskoj situaciji, te posljedično u negativnom utjecaju valute. Ali je Gorenje uspjelo smanjiti svoj dug, što je svakako dobar znak za budućnost, kaže analitičar Alte Tina Orzan.

Gorenje: Rezultati ispod očekivanja analitičaraGrupa Gorenje je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine povećala prihode za 1,3 posto, na 909,2 milijuna eura.

Povećani su uglavnom prihodi na tržištima izvan Europe, na Dalekom Istoku, u zemljama Kavkaza, a posebno u SAD-u, gdje grupa nastupa sa brandom Asko. Prihodi na ne-europskim tržištima porasli su za 14,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Unatoč činjenici da je Gorenje u prvih devet mjeseci uspjelo povećati i prodaju i profit, rezultati su bili malo ispod naših očekivanja.Očekivali smo 918,4 milijuna eura neto prihoda od prodaje i neto dobit od 5,6 milijuna eura. Razlozi se vjerojatno u velikoj mjeri nalaze u rusko-ukrajinskoj krizi i ekonomskoj situaciji, te posljedično u negativnom utjecaju valute. Ali je Gorenje uspjelo smanjiti svoj dug, što je svakako dobar znak za budućnost," kaže analitičar Alte Tina Orzan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik