Standard and Poor’s: Snižen kreditni rejting Crne Gore

Bez autora
Nov 16 2014

Agencija Standard and Poor’s (S&P) snizila je kreditni rejting Crne Gore sa BB- na B+ zbog povećanja državnog duga za potrebe izgradnje autoputa. Crnoj Gori je potvrđen stabilan outlook, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Smanjenje rejtinga odražava stav Agencije da se država suočava sa rastućim fiskalnim rizicima, uzrokovanim povećanjem državnog duga za potrebe izgradnje auto-puta. Zaduženje koje je uslovio projekat auto-puta, po mišljenju analitičara S&P, povećava osjetljivost crnogorske ekonomije i finansija na eksterne šokove i ograničava prostor za prilagođavanje, posebno kada se ima u vidu činjenica da Crnu Goru karakteriše odsustvo emisione funkcije i pasivna monetarna politika, objasnili su iz Ministarstva.

Standard and Poor’s: Snižen kreditni rejting Crne GoreAgencija Standard and Poor’s (S&P) snizila je kreditni rejting Crne Gore sa BB- na B+ zbog povećanja državnog duga za potrebe izgradnje autoputa. Crnoj Gori je potvrđen stabilan outlook, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama – saopšteno je iz Ministarstva finansija.

- Smanjenje rejtinga odražava stav Agencije da se država suočava sa rastućim fiskalnim rizicima, uzrokovanim povećanjem državnog duga za potrebe izgradnje auto-puta. Zaduženje koje je uslovio projekat auto-puta, po mišljenju analitičara S&P, povećava osjetljivost crnogorske ekonomije i finansija na eksterne šokove i ograničava prostor za prilagođavanje, posebno kada se ima u vidu činjenica da Crnu Goru karakteriše odsustvo emisione funkcije i pasivna monetarna politika – objasnili su iz Ministarstva.

U izvještaju je, kako se navodi, prepoznat i pohvaljen napredak Crne Gore u procesu konsolidacije javnih finansija proteklih godina, koja je, ukoliko se izuzmu troškovi za autoput, rezultirala niskim nivoom deficita.

- Prema prognozama analitičara S&B, Crna Gora će u periodu do 2017. godine rasti po prosječnoj stopi od 3%, čemu će dijelom doprinijeti i određeni pozitivni aspekti izgradnje autoputa, prvenstveno angažovanje domaće građevinske operative – navodi se u saopštenju.

Podsjećajući na činjenicu da je Crna Gora u posljednjem Doing Bussines izvještaju o lakoći poslovanja napredovala za 6 mjesta, analitičari S&P su saglasni u ocjeni da je naša zemlja atraktivna za ulaganja, dok bi dalje investicije, posebno u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede, ubrzale ekonomski rast u narednom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik