Partnerski odnos privrednika i Poreske uprave

Bez autora
Nov 16 2014

Ministarstvo privrede prirema strategiju i akcioni plan preduzetništva i sektora malih i srednjih preduzeća (MSP), rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Raša Ristivojević, otvarajući sastanak, koji je oraganizovan kako bi se utvrdile aktivnosti i saradnja Poreske uprave Srbije sa sektorom malih i srednjih privrednih društava i preduzetnika PKS.Kao najveće probleme ambijenta za poslovanje MSP sektora, Ristivojević je naveo nelikvidnost i neadekvatno rešene dužničko-poverilačke odnose, parafiskalne troškove od lokalnog nivoa do republičkih taksi, a pre svega nelojalnu konkurenciju sive ekonomije.

Partnerski odnos privrednika i Poreske upraveMinistarstvo privrede prirema strategiju i akcioni plan preduzetništva i sektora malih i srednjih preduzeća (MSP), rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Raša Ristivojević, otvarajući sastanak, koji je oraganizovan kako bi se utvrdile aktivnosti i saradnja Poreske uprave Srbije sa sektorom malih i srednjih privrednih društava i preduzetnika PKS.

Kao najveće probleme ambijenta za poslovanje MSP sektora,  Ristivojević je naveo nelikvidnost i neadekvatno rešene dužničko-poverilačke odnose, parafiskalne troškove od lokalnog nivoa do republičkih taksi, a pre svega nelojalnu konkurenciju sive ekonomije.

Vlada preduzima korake kako bi se izborila sa sivom ekonomijom, Poreska uprava ima akcione planove, a Privredna komora Srbije aktiviraće sve svoje kapacitete kako bismo sivu ekonomiju sveli na najmanju moguću meru, rekao je Ristivojević.

I privrednim subjektima – redovnim poreskim platišama i Poreskoj upravi siva ekonomija pravi najveći problem, rekao je Marko Marinković, v.d. direktora Poreske uprave Srbije. On je naveo da je kao kontrolni organ Ministarstva finansija, Uprava zajedno sa drgim državnim organima, počela kontrolne aktivnosti u gotovo svim privrednim delatnostima.  Pored toga, namera nam je da u narednom periodu ostvarimo bolju interakciju sa vlasnicima malih i srednjih preduzeća i drugim privrednim subjektima u smislu stvaranja bolje komunikacije i boljeg partnerskog odnosa, kako bi se na novim principima ostvarila efiksnija kontrola i naplata poreskih prihoda, rekao je Marinković.

Kako je  saopšteno iz PKS, vršilac dužnosti direktora Poreske uprave ukazao je da će reforma poreskog sistema zahtevati da poreski inspektor poznaje ambijent i uslove u kojima poreski obveznici posluju, zakonski okvir, pritiske, rizike i teškoće na tržištu. Želimo da postignemo uniformnost u stavu i mišljenju poreskih službenika u istim ili sličnim predmetima i procenjujemo da u periodu od dve do tet godina možemo to postići, rekao je Marinković. On je naveo i da je ostvareno povećanje naplate poreza od  5,5 odsto u odnosu na prethodni period, a najveće povećanje naplate poreza ostvareno je u sektoru igara na sreću od čak 34 odsto. Marinković je najavio i borbu protoiv takozvanih fantomskih firmi, kojima je jedina funkcija da izvlače novac iz privrednog sistema.

Na skupu u PKS Ranko Sokolović, savetnik u Poreskoj upravi, ukazao je na važnost pridržavanja normativa i podsetio da su u Upravi sačinili uputstvo o načinima saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, koje su potpisala dva ministra i po kome inspektori sada rade, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik