Zbogom naftaši, vreme je za IT

Bez autora
Nov 16 2014

Kompanija Epl je već neko vreme na čelu po svim ekonomskim pokazateljima, a da je vreme naftaša prošlo i da živimo u IT doba potvrđeno je pre nekoliko dana. Sunovrat cena nafte oborio je energetskog giganta "Ekson" sa drugog mesta listi najvećih svetskih kompanija, koje sada zauzima Majkrosoft.Akcije "Eksona" su pale na 94,40 dolara u petak, što je ukupnu vrednost kompanije oborilo na 401,9 milijardi dolara, dok je Majkrosoft nakon dobrih oktobarskih izveštaja skočio na 410,5 milijardi, uz vrednost akcija od 49,81.

Zbogom naftaši, vreme je za ITKompanija Epl je već neko vreme na čelu po svim ekonomskim pokazateljima, a da je vreme naftaša prošlo i da živimo u IT doba potvrđeno je pre nekoliko dana.

Sunovrat cena nafte oborio je energetskog giganta "Ekson" sa drugog mesta listi najvećih svetskih kompanija, koje sada zauzima Majkrosoft.

Akcije "Eksona" su pale na 94,40 dolara u petak, što je ukupnu vrednost kompanije oborilo na 401,9 milijardi dolara, dok je Majkrosoft nakon dobrih oktobarskih izveštaja skočio na 410,5 milijardi, uz vrednost akcija od 49,81.

Cene nafte su pale na globalnom tržištu proteklih nedelja, a analitičari kažu da se situacija neće menjati u narednom periodu.

Proizvodnja je porasla na američkim poljima, a neke od najvećih svetskih ekonomija, pre svih Kina, usporavaju, ističe BBC.

Na drugoj strani, Majkrosoft je profitirao nakon što je Volstrit očigledno prihvatio novu viziju prvog čoveka giganta iz Redmonda Satje Nadele.

Od njegovog dolaska na čelo kompanije, vrednost neprestano raste, a Majkrosoft je zabeležio rast od 30 odsto tokom 12 meseci, što je najbolji rezultat u ovoj deceniji.

Naravno, daleko ispred je i dalje Epl, koji je vredan 667,9 milijardi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik