Svjetski trendovi u upotrebi plinova

Bez autora
Nov 17 2014

U organizaciji njemačke državne agencije za razvoj privrede GIZ i kompanije "Messer", u Privrednoj komori Republike Srpske u Banjoj Luci održana je radionica "Postizanje višeg strandarda u proizvodnji i povećavanje konkuretnosti na domaćem i inozemnom tržištu kroz upotrebu plinova u prehrambenoj industriji", na koju su se odazvali brojni privrednici, predstavnici prehrambene industrije iz svih krajeva BiH. U okviru projekta "Mogućnosti primjene plinova i praktična nastava u srednjim školama", koji je podržalo njemačko ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), iznesena su teoretska i praktična iskustva u primjeni plinova u prehrambenoj industriji. Namjera nam je da bh. poljoprivrednici i privrednici idu ukorak s evropskim i svjetskim trendovima, koji se manifestiraju kroz produžavanje roka trajanja proizvoda, očuvanje kvalitetnih karakteristika proizvoda bez hemijskog tretmana, a da pri tome proizvod zadrži dobar izgled i svježinu.

Svjetski trendovi u upotrebi plinovaU organizaciji njemačke državne agencije za razvoj privrede GIZ i kompanije "Messer", u Privrednoj komori Republike Srpske u Banjoj Luci održana je radionica "Postizanje višeg strandarda u proizvodnji i povećavanje konkuretnosti na domaćem i inozemnom tržištu kroz upotrebu plinova u prehrambenoj industriji", na koju su se odazvali brojni privrednici, predstavnici prehrambene industrije iz svih krajeva BiH.

U okviru projekta "Mogućnosti primjene plinova i praktična nastava u srednjim školama", koji je podržalo njemačko ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), iznesena su teoretska i praktična iskustva u primjeni plinova u prehrambenoj industriji.

- Namjera nam je da bh. poljoprivrednici i privrednici idu ukorak s evropskim i svjetskim trendovima, koji se manifestiraju kroz produžavanje roka trajanja proizvoda, očuvanje kvalitetnih karakteristika proizvoda bez hemijskog tretmana, a da pri tome proizvod zadrži dobar izgled i svježinu. "Messer" je lider u proizvodnji i snabdijevanju plinovima u svijetu pa praktično može bh. privrednicima ukazati na svaku od desetina hiljada različitih primjena plinova u različitim privrednim granama - kazao je direktor "Messer BH-Gasa" Valentin Ilievski.

Širenje tržišta

Ilievski je naveo da je "Messer" ovih dana, nakon što je uložio više od stotinu miliona KM na pet lokacija i u dva pogona u BiH, kupio zemljište u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci. Na taj način, kako je rekao, šire tržište i ulažu i u ovu regiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik