Bruto dobit banaka u devet mjeseci smanjena 8,2%

Bez autora
Nov 17 2014

Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,96 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 30 banaka koje je u ponedjeljak objavila Hrvatska narodna banka (HNB). Usporede li se ti podaci s onima objavljenim prije godinu dana proizlazi da je bruto dobit banaka zadnjeg dana rujna ove godine bila za 8,2 posto ili za 176,3 milijuna kuna manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ukupna imovina 30 banaka i štednih banaka pak na kraju rujna iznosila je 399,7 milijardi kuna i bila je za 0,47 posto veća nego krajem prošle godine. Od ukupno 30 banaka i štednih banaka njih 20 iskazale su dobit iz poslovanja prije poreza, a 10 gubitak. Najveću bruto dobit, po privremenih nerevidiranim podacima HNB-a, imala je Zagrebačka banka, u iznosu nešto većem od jedne milijarde kuna. Slijedi Privredna banka Zagreb s dobiti prije oporezivanja od 641 milijun kuna.

Bruto dobit banaka u devet mjeseci smanjena 8,2%Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,96 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 30 banaka koje je u ponedjeljak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Usporede li se ti podaci s onima objavljenim prije godinu dana proizlazi da je bruto dobit banaka zadnjeg dana rujna ove godine bila za 8,2 posto ili za 176,3 milijuna kuna manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ukupna imovina 30 banaka i štednih banaka pak na kraju rujna iznosila je 399,7 milijardi kuna i bila je za 0,47 posto veća nego krajem prošle godine.

Od ukupno 30 banaka i štednih banaka njih 20 iskazale su dobit iz poslovanja prije poreza, a 10 gubitak.

Najveću bruto dobit, po privremenih nerevidiranim podacima HNB-a, imala je Zagrebačka banka, u iznosu nešto većem od jedne milijarde kuna. Slijedi Privredna banka Zagreb s dobiti prije oporezivanja od 641 milijun kuna.

Bruto dobit u iznosu od 358,2 milijuna kuna iskazala je Raiffeisenbank Austria, od 231,1 milijun kuna Erste&Steiermaerkische bank, a dobit prije oporezivanja u iznosu od 213,5 milijuna kuna imala je Societe Generale - Splitska banka.

Kada se bankama pribroji i pet stambenih štedionica, koje su imala bruto dobit od 66,7 milijardi kuna, ukupna dobit prije oporezivanja kreditnih institucija u Hrvatskoj zadnjeg dana rujna ove godine iznosila je nešto više od dvije milijarde kuna, odnosno 2,03 milijarde kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik