Nova pruga do Segedina već 2019.

Bez autora
Nov 17 2014

Obnova i izgradnja železničke pruge od Segedina preko Subotice do Baje veoma je važna za jačanje ekonomija Srbije i Mađarske.Otvarajući u Pokrajinskoj vladi izložbu fotografija i makete te pruge, potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je poseban značaj rekonstrukcije i izgradnje tog pružnog pravca za Srbiju i pokrajinu.

Nova pruga do Segedina već 2019.Obnova i izgradnja železničke pruge od Segedina preko Subotice do Baje veoma je važna za jačanje ekonomija Srbije i Mađarske.

Otvarajući u Pokrajinskoj vladi izložbu fotografija i makete te pruge, potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je poseban značaj rekonstrukcije i izgradnje tog pružnog pravca za Srbiju i pokrajinu.

Ta pruga trebalo bi da se naslanja i na, u predstojećem periodu, revitalizovanu prugu Beograd-Budimpešta na evropskom koridoru A-10, rekao je Vasin napominjući da će to značajno doprineti povezivanju železnicom kako istoka i zapada tako i evropskog severa i juga.

Zamenik resornog pokrajinskog sekretara Balint Juhas naveo je, na konferenciji za novinare, da ukupan budžet za izradu projektno-tehničke dokumentacije za obnovu pruge Segedin-Horgoš-Subotica iznosi 1,7 miliona evra a 85 odsto tog iznosa finasira se iz IPA fondova EU.Ostatak finansiraju partneri a to su Pokrajinska vlada i Evroregionalna razvojna agencija DKMT iz Segedina.

Kako je na prezentaciji tog projekta precizirano, ukoliko sve bude išlo prema planu, radovi na obnovi pruge od Subotice do Segedina trebalo bi da počnu 2016. godine i taj veliki posao trebalo da bude završen za tri godine.

Investiciona vrednost obnove te pruge kroz našu zemlju, odnosno od Subotice do mađarske granice kod Horgoša, planirana je na 46,3 miliona evra.

Posle rekonstrukcije tog pružnog pravca planirano je obnavljanje i izgradnja pruge od Subotice preko Čikerije i Bačalmaša do Baje, čime bi bio kompletiran taj železnički pravac, urađen po savremenim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik