Stabilan bankarski sistem u Srbiji

Bez autora
Nov 17 2014

Bankarski sistem u Srbiji je visokolikvidan i stabilan i nema razloga za brigu, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Navela je da očekuje da bude postignut aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om. NBS meri uspeh obezbeđivanjem stabilnosti cena a ne finansijskim rezultatom, poručuje guvernerka. Jorgovanka Tabaković je rekla da u svetu možemo da čitamo o raznim aferama i zloupotrebama, a u Srbiji to ne može da se pripiše ni ponašanju banaka ni regulatoru, odnosno Narodnoj banci. Istakla je nedovoljno dobru regulativu osnivanja preduzeća od strane onih koji su već prevarili banke. Kako je navela, tu smo se suočili sa guranjem problema pod tepih, što je koštalo državu. Guvernerka je rekla da je to privedeno kraju. Osvrnuvši se na slučaj "Univerzal Banke", navela je da očekuje da on dobije epilog na sudu, da se niko više ne bi usudio da to radi.

Stabilan bankarski sistem u SrbijiBankarski sistem u Srbiji je visokolikvidan i stabilan i nema razloga za brigu, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Navela je da očekuje da bude postignut aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om. NBS meri uspeh obezbeđivanjem stabilnosti cena a ne finansijskim rezultatom, poručuje guvernerka.

Jorgovanka Tabaković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da u svetu možemo da čitamo o raznim aferama i zloupotrebama, a u Srbiji to ne može da se pripiše ni ponašanju banaka ni regulatoru, odnosno Narodnoj banci.

Istakla je nedovoljno dobru regulativu osnivanja preduzeća od strane onih koji su već prevarili banke. Kako je navela, tu smo se suočili sa guranjem problema pod tepih, što je koštalo državu.

Guvernerka je rekla da je to privedeno kraju. Osvrnuvši se na slučaj "Univerzal Banke", navela je da očekuje da on dobije epilog na sudu, da se niko više ne bi usudio da to radi.

"Jer ako dozvolite da se zločin isplati, onda od tog posla nema ništa", navela je Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o slučaju "Srpske banke", kaže da je država pristupila restrukturiranju i poručila da taj slučaj neće ni na koji način ugroziti stabilnost finansijskog sistema.

Kada je reč o pregovorima sa MMF-om, istakla je da se vode otvoreni razgovori o svim problemima.

"Nema nerešivih problema i nema ni razloga za skrivanje tema. Oni poštuju odluke koje vlada i NBS donose na očuvanju stabilnosti sistema i poštuju naše specifičnosti, ali veruju da nije reč o ljudima koji kažu - lako ćemo", poručila je guvernerka i istakla da se do detalja analizira svaki problem.

Rekla je i da veruje da će uskoro biti potpisan aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, iako ona smatra da posao nije završen dok se aranžman ne potpiše.

Realni razlozi za pad vrednosti dinara

Govoreći o padu vrednosti dinara u odnosu na evro, navela je da je od početka godine dinar oslabio 4,5 odsto, što je više nego za polovinu manje nego što je evro oslabio u odnosu na dolar.

"Svi smo izloženi turbulencijama iz domaće ekonomije i iz međunarodnog okruženja", objasnila je guvererka.

Istakla je da Narodna banka nije utešitelj i da može aktivno da utiče merama kako bi ublažila slabljenje dinara.

"Da građani mogu da otplaćuju kredite, da država održi poziciju poželjnog saradnika", poručila je Jorgovanka Tabaković i navela da stabilnost mnogo pomaže i privredi.

Kako je rekla, za slabljenje dinara ima mnogo realnih razloga, a jedan od njih je i iznošenje dobiti iz Srbije, što stvara pritisak na međubankarskom deviznom tržištu.

Međutim, napomenula je da to nije loše, jer se na taj način obezbeđuje zaposlenje za mnoge.

Rekla je da je ostvarena najniža inflacija u istoriji, što mnogo znači i za stabilne uslove poslovanja. Poručila je i da je to najbolji poziv investitorima da dođu u Srbiju.

Napomenula je i da Srbija mora da uvozi energente za šta su veliki uzrok poplave. Istakla je i nedostatak izvozno orijentisane industrije koja bi nam donela "zdrave devize".

"Zarađujemo u dinarima a zadužujemo se u evrima", objasnila je guvernerka.

Kako je rekla, Narodna banka meri uspeh obezbeđivanjem stabilnosti cena a ne finansijskoim rezultatom.

"Verovatno ćemo godinu završiti sa obračunskim dobitkom, ali taj dobitak se ne prenosi Vladi", poručila je guvernerka.

Objasnila je da NBS raspolaže rezervama od 127 milijardi dinara i da će prethodni obračunski gubitak NBS pokriti iz svoje dobiti.

"Nema razloga da neko plaši građane da je to nešto što će biti na njihov teret. Pomažemo vladi da sprovodi ekonomsku politiku", navela je guvernerka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik