Media Nea preuzima Pobjedu 1. decembra

Bez autora
Nov 18 2014

Ugovor o prodaji Pobjede kao stečajnog dužnika potpisali su juče stečajni upravnik Mladen Marković i direktor kompanije Media Nea Boris Darmanović. Media Nea je dostavila ponudu za kupovinu Pobjede 23. oktobra ove godine. Prvi put u Crnoj Gori juče je potpisan ugovor o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica, kojim je prodat stečajni dužnik Pobjeda a.d. u stečaju – kupcu Media Nea d.o.o. Podgorica, kazao je Pobjedi Mladen Marković, stečajni upravnik najstarije novinske kuće u Crnoj Gori, koja je 24. oktobra obilježila 70 godina postojanja. Marković je objasnio da je ugovor potpisan nakon zakonom sprovedene procedure prodaje stečajnog dužnika.

Media Nea preuzima Pobjedu 1. decembraUgovor o prodaji Pobjede kao stečajnog dužnika potpisali su juče stečajni upravnik Mladen Marković i direktor kompanije Media Nea Boris Darmanović. Media Nea je dostavila ponudu za kupovinu Pobjede 23. oktobra ove godine.

Ugovor

- Prvi put u Crnoj Gori juče je potpisan ugovor o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica, kojim je prodat stečajni dužnik Pobjeda a.d. u stečaju – kupcu Media Nea d.o.o. Podgorica – kazao je  Pobjedi Mladen Marković, stečajni upravnik najstarije novinske kuće u Crnoj Gori, koja je 24. oktobra obilježila 70 godina postojanja.

Marković je objasnio da je ugovor potpisan nakon zakonom sprovedene procedure prodaje stečajnog dužnika.

- Ugovorom je predviđeno da kupac stiče  pravo svojine danom uplate cjelokupne prodajne cijene, koju će izvršiti 1. decembra ove godine – najavio je Marković.

Media Nea je za Pobjedu ponudila 757.000 eura.

Stečajni upravnik Marković je, podsjetimo, potpisivanje ugovora za 17. novembar najavio još 29. oktobra ove godine, dodajući da će to biti urađeno nakon što prethodno budu ispunjeni svi uslovi.

Media Nea se, kako je tada kazao Marković, u ponudi obavezala da će preuzeti dio zaposlenih ove novinske kuće u kojoj je sada 197 radnika.

Zaposleni koji budu tehnološki višak ili budu odlučili sami da napušte posao dobiće otpremninu prema ranijem dogovoru.

Stečajni upravnik je, podsjetimo, prvo ponudu ocijenio prihvatljivom i dostavio je članovima Odbora povjerilaca na davanje saglasnosti s obzirom da je način prodaje najstarije novinske kuće u Crnoj Gori odobren uz isključivu saglasnost Odbora povjerilaca.

Odbor povjerilaca je potom dao saglasnost na predloženi način prodaje imovine Pobjede, nakon čega je stečajni upravnik otpočeo zakonom propisanu proceduru prodaje.

Visina ponuđene cijene, kazao je tada Marković, prevazilazi početnu procijenjenu knjigovodstvenu vrijednost imovine pa je, po ocjeni stečajnog upravnika, prihvatljiva. Prihvatljiva je, kako je ocijenjeno, u pogledu visine ponuđene cijene, tako i u pogledu dinamike isplate.

11. avgust

Ponuđač je predložio, kako je takođe krajem oktobra rekao Marković, da 21.710 eura isplati kao predujam danom prihvatanja ponude, a ostatak ponuđene cijene danom potpisivanja i ovjere ugovora o prodaji. Stečaj u Pobjedu uveden je 11. avgusta. Ukupna priznata potraživanja povjerilaca  Pobjede iznose 10,35 miliona eura, od prijavljenih oko 16,31 milion eura.

Najveće pojedinačno priznato potraživanje ima Ministarstvo finansija 7,6 miliona eura, koje se odnosi na kredite kod Erste od skoro 4,1 milion i Societe Generale Montenegro banke 3,51 milion eura.

Radnicima je priznato potraživanje od 423.250 eura, kompaniji Media Nea 257.080 i Upravi carina 58.810 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik