Rezultati privrednih kretanja u KS-u i dalje negativni

Bez autora
Nov 18 2014

Ostvareni rezultati privrednih kretanja u Kantonu Sarajevo u periodu januar-septembar ove godine kod većine ključnih oblasti (industrija, vanjska trgovina, građevinarstvo, oblast rada i radnih odnosa) su negativni, što je posljedica vrlo nestabilne političko-ekonomske situacije u zemlji i, u skladu sa tim, stvorenog ambijenta za poslovanje. Izjavio je to danas na konferenciji za novinare predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo. Po njegovim riječima, pozitivni rezultati ostvareni su u prerađivačkoj industriji, unutrašnjoj trgovini, turizmu, kao i u ugostiteljstvu. Industrijska proizvodnja u KS-u u periodu januar-septembar ove godine u odnosu na isti period lani niža je za 0,3 posto. Istovremeno, industrijska proizvodnja na nivou Federacije BiH nastavlja sa trendom rasta kojim je startala od početka tekuće poslovne godine i u ovom periodu zabilježen je rast od 0,8 posto, kazao je Grebo.

Rezultati privrednih kretanja u KS-u i dalje negativniOstvareni rezultati privrednih kretanja u Kantonu Sarajevo u periodu januar-septembar ove godine kod većine ključnih oblasti (industrija, vanjska trgovina, građevinarstvo, oblast rada i radnih odnosa) su negativni, što je posljedica vrlo nestabilne političko-ekonomske situacije u zemlji i, u skladu sa tim, stvorenog ambijenta za poslovanje.

Izjavio je to danas na konferenciji za novinare predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo.

Po njegovim riječima, pozitivni rezultati ostvareni su u prerađivačkoj industriji, unutrašnjoj trgovini, turizmu, kao i u ugostiteljstvu.

- Industrijska proizvodnja u KS-u u periodu januar-septembar ove godine u odnosu na isti period lani niža je za 0,3 posto. Istovremeno, industrijska proizvodnja na nivou Federacije BiH nastavlja sa trendom rasta kojim je startala od početka tekuće poslovne godine  i u ovom periodu zabilježen je rast od 0,8 posto - kazao je Grebo.

Značajno je istaći da je u Kantonu prerađivačka industrija ostvarila rast za 1,9 posto (u FBiH je viša za 4,9 posto), dok je vađenje kamena i ruda smanjeno za 63,4 posto (u FBiH povećano za 1,8 posto), a proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom zabilježila rast od 1,7 posto (u FBiH pad od 11,6 posto).

U  okviru prerađivačke industrije u analiziranom periodu ove godine u Kantonu Sarajevo 13 grana je ostvarilo povećanje proizvodnje, dok je preostalih osam grana zabilježilo pad.

Značajniji rast zabilježen je u proizvodnji električne opreme (66,1 posto), proizvodnji odjeće (42,8 posto), proizvodnji proizvoda od gume i plastičnih masa (41,8 posto), a proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (30,5 posto).

Najveći pad zabilježen je u oblastima: proizvodnja baznih metala (89,1 posto), proizvodnja mašina i uređaja (41,1 posto), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (21,4 posto).

U tom periodu ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo iznosila je tri milijarde i 303 miliona KM. Izvoz privrede Kantona Sarajevo dostigao je iznos od 710,4 miliona KM, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 593 miliona KM.

Osvareni deficit u Kantonu Sarajevo iznosio je milijardu i 882 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom je 27,4 posto.

Grebo je rekao da sadašnje stanje i uvjeti u kojima posluje privreda na cijelom prostoru BiH, pa i Kantona Sarajevo, ne daju mogućnost ozbiljnijih promjena vezanih za povećanje proizvodnje i usluga, smanjenje deficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni, poboljšanje likvidnosti, pokretanje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje učešća sive ekonomije, te brže punjenje budžeta i popravljanje platnog bilansa.

- Ukoliko se uskoro ne poboljšaju uvjeti privređivanja može se očekivati dalji pad privredne aktivnosti koji će ubrzati gašenje privrednih subjekata i otpuštanje zaposlenika, sa pratećim katastrofalnim posljedicama i trebat će mnogo vremena i sredstava da se ta situacija stabilizuje - naveo je Grebo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik