Najvažnija startap kompanija za koju nikad niste čuli

Bez autora
Nov 18 2014

Kada je pre šest godina u podrumu kuće svoje majke u Parizu počeo da radi na programu “Docker”, Solomon Hajks je bio ubeđen da će za njega biti zainteresovana samo šačica ljudi.Danas, 19 meseci pošto je lansirano istoimeno preduzeće, koje program besplatno stavlja na raspolaganje, najveća imena iz oblasti informacionih tehnologija (Dell, HP, Google, IBM, Microsoft itd) žele da udruže snage sa kompanijom sa 31 zaposlenim. U četvrtak je i “Amazon” objavio vest da će investirati u “Docker”.

Najvažnija startap kompanija za koju nikad niste čuliKada je pre šest godina u podrumu kuće svoje majke u Parizu počeo da radi na programu “Docker”, Solomon Hajks je bio ubeđen da će za njega biti zainteresovana samo šačica ljudi. Danas, 19 meseci pošto je lansirano istoimeno preduzeće, koje program besplatno stavlja na raspolaganje, najveća imena iz oblasti informacionih tehnologija (Dell, HP, Google, IBM, Microsoft itd) žele da udruže snage sa kompanijom sa 31 zaposlenim. U četvrtak je i “Amazon” objavio vest da će investirati u “Docker”.

Ovakav razvoj događaja bio je potpuno neočekivan za osnivača “Dockera” koji je danas tehnički direktor preduzeća.

“Predstavljanje Dockera uopšte nije bilo planirano”, kaže Solomon Hajks uz osmeh. “Imali smo taj mali projekat, koji ni izdaleka nije bio okončan. Obratili bismo se ljudima koje poznajemo, pokazali ga, dobili povratnu informaciju i dalje radili na njemu”, dodaje on.

Pomagala su mu još tri momka i pokazivali su program sve većem broju prijatelja, koji su ih podstakli da ga prezentuju široj javnosti. Održali su sesiju na tehničkoj  konferenciji “Pycon”, kojoj je prisustvovalo čak 900 ljudi.

“Nisam imao ništa što bi bilo vredno prikazivanja... Publika je iz neobjašnjivih razloga bila impresionirana prezentacijom. Vest je dospela na ‘Hacker news’. To je bilo naše lansiranje”, kaže Hajks.

Ono što je toliko oduševilo ljude jeste tzv. “kontejner”, koji je omogućio razvoj aplikacija koje rade u “oblaku” (cloud).
 

“Cloud” omogućava ljudima da koriste svoje aplikacije na svim vrstama uređaja. Ali napraviti aplikaciju koja može da se premešta s mesta na mesto izuzetno je teško.

“Danas programeri više ne pokušavaju da prave desktop aplikacije koje u jednom trenutku rade samo na jednom računaru. Potrebna vam je aplikacija koja funkcioniše na nekoliko mašina istovremeno. Budući da uređaji dolaze i odlaze, aplikacija mora da se razvija i proširuje na nove uređaje i da se premešta”, objašnjava on.

Reč je o izuzetno inteligentnom poslovnom modelu. “Docker” softver besplatno stavlja na raspolaganje, dok većina kompanija zarađuje tako što prodaje pretplate na specijalnu verziju svog proizvoda.

Ono zbog čega je “Dockerov” kontejner toliko pametan jeste klaud servis koji radi na Dockerovom klaudu. Kada programeri koriste Doker za važne aplikacije, plaćaju “Dokeru” tu uslugu. Što više se aplikacija koristi, to je veća zarada za “Docker”.

Ove godine, “Doker” je prikupio 55 miliona dolara na osnovu ulaganja velikih kompanija koje su žele da imaju udeo u vlasništvu, jer veruju u uspeh ovog startap preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik