Boljom organizacijom posla do efikasnije države

Bez autora
Nov 19 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da je u „Beloj knjizi 2014“ Saveta stranih investitora data analiza uslova poslovanja u našoj zemlji, kao i konkretni predlozi za unapređenje poslovne klime.Udovički je na panel-diskusiji, u okviru skupa na kojem je predstavljena pomenuta publikacija, istakla da su u tom dokumentu iznete i preporuke za poboljšanje uslova poslovanja u određenim sektorima. Prema njenim rečima, zadatak Vlade jeste da radi na racionalizaciji i podizanju efikasnosti rada države kroz organizaciono i funkcionalno restrukturiranje.

Boljom organizacijom posla do efikasnije državePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da je u „Beloj knjizi 2014“ Saveta stranih investitora data analiza uslova poslovanja u našoj zemlji, kao i konkretni predlozi za unapređenje poslovne klime.

Udovički je na panel-diskusiji, u okviru skupa na kojem je predstavljena pomenuta publikacija, istakla da su u tom dokumentu iznete i preporuke za poboljšanje uslova poslovanja u određenim sektorima.

Prema njenim rečima, zadatak Vlade jeste da radi na racionalizaciji i podizanju efikasnosti rada države kroz organizaciono i funkcionalno restrukturiranje.

Ona je napomenula da je veći problem od toga koliki je broj zaposlenih u javnom sektoru upravo činjenica da javna administracija ne odgovara svojoj svrsi – da bude pravi servis građana i privredi.

Udovički je objasnila da će ovaj proces ići u dve faze, uz objašnjenje da se u prvoj očekuju uštede kroz zatvaranje prostora u budžetima vezanim za rad koji je već nastao i u stvaranju manje politizovanog i fleksibilnijeg okvira za organizaciju posla.

Prema njenim rečima, u drugoj fazi radiće se dubinska reorganizacija i to prvo institucija čija nam je efikasnost od ključne važnosti.

Ona je navela da je važno da predvidimo i povećanje kapaciteta nadzora i inspekcija, posebno jer uvodimo stalnost i previdivost nadzora, i dodala da će tome doprineti zakon o inspekcijskom nadzoru, koji predlaže resorno ministarstvo.

Smanjenje plata nije permanentna mera, a profesionalna administracija, bolja i jasnija organizacija posla, transparentnija i pravednija postavka poslova i plata jeste cilj kome treba svi zajedno da težimo i nadam se da krajnja svrha ovog procesa može biti kompenzacija za trenutno smanjenje plata, zaključila je Udovički.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik