Strani investitori motor srpske privrede

Bez autora
Nov 19 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je postizanje dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) gotovo izvesno, uz očekivanje da će sutra biti završena finalizacija tog sporazuma. Vujović je na predstavljanju "Bele knjige 2014" Saveta stranih investitora objasnio da je sa pomenutom finansijskom institucijom postignut dogovor o sadržaju mera, dok se još očekuje utvrđivanje njihove veličine i obima. On je saopštio da je sa Misijom MMF-a dogovoreno da uštede na tri godine budu 4,25 odsto BDP-a, odnosno približno 1,3 milijarde evra. Tek će se videti šta će od toga ući u budžet za 2015, 2016. i 2017. godinu i na kojim stavkama će biti prilagođavanja, ali je važno da će do 2017. godine taj dogovor biti ispunjen, naglasio je ministar. Prema njegovim rečima, još se razgovara o modalitetima štednje, kao i o uvođenju naknade za transport gasa koju Srbija nije naplaćivala po ekonomskoj ceni drugim državama.

Strani investitori motor srpske privredeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je postizanje dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) gotovo izvesno, uz očekivanje da će sutra biti završena finalizacija tog sporazuma.

Vujović je na predstavljanju "Bele knjige 2014" Saveta stranih investitora objasnio da je sa pomenutom finansijskom institucijom postignut dogovor o sadržaju mera, dok se još očekuje utvrđivanje njihove veličine i obima.

On je saopštio da je sa Misijom MMF-a dogovoreno da uštede na tri godine budu 4,25 odsto BDP-a, odnosno približno 1,3 milijarde evra.

Tek će se videti šta će od toga ući u budžet za 2015, 2016. i 2017. godinu i na kojim stavkama će biti prilagođavanja, ali je važno da će do 2017. godine taj dogovor biti ispunjen, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, još se razgovara o modalitetima štednje, kao i o uvođenju naknade za transport gasa koju Srbija nije naplaćivala po ekonomskoj ceni drugim državama.

Takođe, kako je naveo, vode se razgovori o detaljima vezanim za preduzeća u restrukturiranju i javna preduzeća, kao i o uštedama Elektroprivrede Srbije, odnosno kako će one, ukoliko budu ostvarene, biti prikazane u budžetu.

Sve to zahteva dosta vremena, uz merenje svih efekata, dodao je ministar.

On je iskazao uverenje da će MMF uvažiti napore Vlade Srbije da sprovede reforme, a posebno red i disciplinu u javnim preduzećima.

Vlada će se, kako je najavio, fokusirati na rešavanje problema hemijskog kompleksa, Železare Smederevo i sličnih kompanija čije će poslovanje biti osnova za veću industrijsku proizvodnju i rast privrede.

Ministar je podsetio na to da je iz prethodne "Bele knjige", koja predstavlja preporuke stranih investitora za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, usvojeno 37 odsto saveta.

Vujović je stranim investitorima poručio da je Vlada blizu toga da podnese parlamentu zakon o planiranju i izgradnji kako bi se ubrzalo donošenje građevinskih dozvola i olakšalo investiranje u Srbiju.

Prema njegovoj oceni, najproblematičnija je oblast vezana za reformu Poreske uprave i naplatu poreza.

Strani ulagači su motor srpske privrede i računamo na njih u budućnosti, poručio je Vujović i dodao da Vlada želi da zajedno sa njima napravi akcioni plan i strategiju kako da poboljša poslovno okruženje.

On je ukazao na to da se obuhvat stranih investitora proširio sa finansijskog i bankarskog sektora na prerađivačku industriju, uz napomenu da bi Vlada želela da se taj trend i nastavi.

Vujović je saopštio da od 1. januara naredne godine javna preduzeća koja ostvaruju gubitke neće moći da isplaćuju plate, odnosno da će u budžetu postojati neki rezervni nivo plata, ali da to nikako neće biti iznosi zarada koje danas primaju zaposleni u tim preduzećima.

On je podsetio na to da javna preduzeća isplaćuju zarade koje su od 20 do 30 odsto veće od prosečnih plata u javnom sektoru, ali i od plata u privredi, zbog čega će ova nelogičnost biti eliminisana od početka 2015. godine.

Sva javna preduzeća biće praćena vrlo detaljno, naglasio je ministar i ukazao na to da je već godinama na snazi uputstvo koje zabranjuje javnim preduzećima da isplaćuju plate ukoliko imaju neizmirene obaveze, ali da su ona do sada nalazila načine da izbegnu ta ograničenja.

Javna preduzeća će imati indikatore performansi, bez kojih neće biti moguće deliti plate ako se ne ostvare rezultati, najavio je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik