Veliko interesovanje za licence za prodaju nekretnina

Bez autora
Nov 19 2014

Agenti koji se bave prometom nekretnina neće moći da rade ukoliko nemaju položen stručni ispit, odnosno licencu. U prvom roku prijavilo se čak 730 kandidata, tri puta više ne go što je očekivano. Predsednik komisije za polaganje stručnog ispita za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti Željko Stojanović tvrdi da se na ovaj način jedna potpuno neregulisana oblast reguliše prema standardima EU. Time se unapređuje kvalitet usluge i kao rezultat jača konkurentnost sektora usluga Srbije. Država će svima omogućiti da izađu na ispit i ova profesija će ući u nomenklaturu zanimanja. Takođe, od sredine sledeće godine građani će moći da provere da li je posrednik upisan u registar posrednika i da li agent ima licencu, čime se obezbeđuje veća pravna sigurnost u poslovanju sa nepokretnostima, objašnjava Stojanović.

Veliko interesovanje za licence za prodaju nekretninaAgenti koji se bave prometom nekretnina neće moći da rade ukoliko nemaju položen stručni ispit, odnosno licencu. U prvom roku prijavilo se čak 730 kandidata, tri puta više ne go što je očekivano.

Predsednik komisije za polaganje stručnog ispita za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti Željko Stojanović tvrdi da se na ovaj način jedna potpuno neregulisana oblast reguliše prema standardima EU.

“Time se unapređuje kvalitet usluge i kao rezultat jača konkurentnost sektora usluga Srbije. Država će svima omogućiti da izađu na ispit i ova profesija će ući u nomenklaturu zanimanja. Takođe, od sredine sledeće godine građani će moći da provere da li je posrednik upisan u registar posrednika i da li agent ima licencu, čime se obezbeđuje veća pravna sigurnost u poslovanju sa nepokretnostima”, objašnjava Stojanović.

Sredinom sledeće godine, na sajtu Ministarstva trgovine biće objavljen registar agenata koji su dobili licencu.

Uvođenje licenci podržava i Miroslav Cvetković, direktor agencije za nekretnine „Cvetković-Roškov“. “Klijenti ne moraju da budu pravno pismeni, ali agenti moraju. Nažalost, ovim poslom su se do sa da bavili razni nestručni ljudi. Na ovaj način kvalitet usluga će biti daleko veći i isti u celoj zemlji. Do maja 2015, svi koji i dalje budu želeli da se bave ovim poslom moraće da imaju položen stručni ispit i da budu upisani u registar posrednika” kaže Cvetković.

Kaća Lazarević iz agencije za promet nekretnina „Alka“ smatra da će nova pravila uticati na gašenje mnogih agencija koje nisu radile po propisima, kao i da će dati jednu dozu ozbiljnosti ljudima koji se bave ovim poslom. “Agent sa licencom neće moći da radi za više agencija. Agencije će morati da imaju najmanje jednog licenciranog agenta u stalnom radnom odnosu. Više neće biti moguće da se radi iz stana, što je do sada bio slučaj. Takođe, advokati više neće moći da se bave ovim poslom ako deo kancelarije ne pretvore u preduzeće koje će se ovim baviti”, zaključuje Lazarević.

Šta mora da se zna

Da bi dobio licencu, agent mora da pokaže odgovarajuće znanje iz nekoliko oblasti. To su pravo i finansije, menadžment u posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, prostorno planiranje. Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik