Srbac drugi put u blokadi

Bez autora
Nov 19 2014

Račun opštine Srbac blokiran je po nalogu Poreske uprave RS drugi put ove godine zbog duga za doprinose za plate radnika u iznosu oko 216.000 maraka. Paralelno sa tim Poreska uprava RS blokirala je i račun Centra za kulturu i sport, koji se finansira iz opštinskog budžeta, zbog duga od 18.900 KM za doprinose. Poreznici su prvi put blokirali račun opštinske uprave u julu ove godine nakon što nije plaćena prva rata kredita za gradnju vodovoda u Srđevićima i Lepenici i tada je bio u blokadi skoro dva mjeseca. Riječ je o kreditu u iznosu od 3,31 milion KM, koji je 2008. godine odobrila austrijska banka Bank Austria Creditanstalt. Načelnik opštine Drago Ćirić očekuje da će tokom sedmice riješiti dug za doprinose.

Srbac drugi put u blokadiRačun opštine Srbac blokiran je po nalogu Poreske uprave RS drugi put ove godine zbog duga za doprinose za plate radnika u iznosu oko 216.000 maraka.

Paralelno sa tim Poreska uprava RS blokirala je i račun Centra za kulturu i sport, koji se finansira iz opštinskog budžeta, zbog duga od 18.900 KM za doprinose.

Poreznici su prvi put blokirali račun opštinske uprave u julu ove godine nakon što nije plaćena prva rata kredita za gradnju vodovoda u Srđevićima i Lepenici i tada je bio u blokadi skoro dva mjeseca. Riječ je o kreditu u iznosu od 3,31 milion KM, koji je 2008. godine odobrila austrijska banka Bank Austria Creditanstalt.

Načelnik opštine Drago Ćirić očekuje da će tokom sedmice riješiti dug za doprinose.

- Podnijeli smo zahtjev za reprogram duga. Poreska uprava nekim firmama oprašta mnogo veće svote novca nego što je dug naše opštine koja je pretrpjela poplave. To je čista politika - rekao je Ćirić i podsjetio da je opština tokom poplava pretrpjela štetu od 600.000 KM i da su sve troškove finansirali iz opštinskog budžeta, a da su im prihodi od PDV-a umanjeni za 32 odsto u odnosu na prethodne dvije godine.

Centru za kulturu i sport nije isplaćeno 30.000 maraka dotacije predviđene budžetom opštine. Radnici Centra dobili su dio plate za april, doprinosi im nisu isplaćeni od decembra prošle godine, niti topli obroci za protekla četiri mjeseca, zbog čega je uslijedila blokada.

- Nekoliko puta sam tražila da razgovaram sa Ćirićem, ali nije bilo razumijevanja. Sastanku su se odazvali predsjednik Upravnog odbora Nemanja Petković i načelnik Odjeljenja za finansije opštine Zora Gazić, koje sam obavijestila da ćemo privremeno zatvoriti restoran u kojem se hrane radnici opštine - rekla je direktor Centra Danijela Vukotić.

Radnici opštinske uprave posljednju platu su dobili za avgust, a zbog neplaćanja doprinosa mjesecima ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu. Plate od dva do sedam mjeseci kasne i u drugim javnim preduzećima i ustanovama, a neredovna su i davanja socijalnim i boračkim kategorijama te isplata stipendija studentima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik