Bankarski sektor stabilan

Bez autora
Nov 19 2014

Guverner Centralne banke BiH /CBBiH/ Kemal Kozarić rekao je danas u Sarajevu da je bankarski sektor u BiH stabilan, dobro kapitalizovan i da u ovom trenutku najveći problem predstavljaju nekvalitetni krediti koji iznose 15,47 odsto ukupnih kredita. Kozarić je u razgovoru sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom istakao da je u narednom periodu moguće očekivati da do osjetnijeg pogoršanja kvaliteta kreditnog portfelja dođe u sektorima poljoprivrede, saobraćaja i komunikacija, s obzirom na to da su ovi sektori pretrpjeli veliku štetu usljed elementarnih nepogoda koje su ove godine zadesile BiH. On je naveo da se očekuje da će u idućoj godini doći do blagog rasta BDP-a, te da se nada da će novoizabrana vlast u BiH biti posvećena evroatlantskim integracijama, ekonomskim pitanjima, otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju boljeg okruženja za domaće i strane investitore, saopšteno je iz CBBiH. Kozarić je zahvalio za podršku međunarodne zajednice Centralnoj banci BiH koja je tokom ovih godina bila nesporna i izuzetno značajna.

Bankarski sektor stabilanGuverner Centralne banke BiH /CBBiH/ Kemal Kozarić rekao je danas u Sarajevu da je bankarski sektor u BiH stabilan, dobro kapitalizovan i da u ovom trenutku najveći problem predstavljaju nekvalitetni krediti koji iznose 15,47 odsto ukupnih kredita.

Kozarić je u razgovoru sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom istakao da je u narednom periodu moguće očekivati da do osjetnijeg pogoršanja kvaliteta kreditnog portfelja dođe u sektorima poljoprivrede, saobraćaja i komunikacija, s obzirom na to da su ovi sektori pretrpjeli veliku štetu usljed elementarnih nepogoda koje su ove godine zadesile BiH.

On je naveo da se očekuje da će u idućoj godini doći do blagog rasta BDP-a, te da se nada da će novoizabrana vlast u BiH biti posvećena evroatlantskim integracijama, ekonomskim pitanjima, otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju boljeg okruženja za domaće i strane investitore, saopšteno je iz CBBiH.

Kozarić je zahvalio za podršku međunarodne zajednice Centralnoj banci BiH koja je tokom ovih godina bila nesporna i izuzetno značajna.

Robinson, koji je i supervizor za distrikt Brčko, istakao je da je CBBiH više od dejtonske institucije i vrhovne vlasti monetarne politike u BiH.

On je rekao da je Centralna banka "uspješna priča BiH".

Iskazujući podršku OHR-a Centralnoj banci, Robinson je posebno istakao činjenicu da je uspjeh CBBiH rezultat i njene političke nezavisnosti i autonomije.

"Kontinuirano poštivanje nezavisnosti i autonomije CBBiH, kao zaštitnog mehanizma njenog efikasnog funkcionisanja a time i monetarne i finansijske stabilnosti zemlje, mora ostati temelj odnosa prema ovoj instituciji", naglasio je Robinson.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik