Zdravstveni turizam - šansa za Srbiju

Bez autora
Nov 19 2014

Za uspešnu promociju zdravstvenog turizma neophodna je korišćenje savremenih internet i mobilnih tehnologija u predstavljanju destinacija, zaključeno je danas na regionalnoj godišnjoj CEI (centralno evropske inicijative) konferenciji o zdravstvenom, velnes i spa turizmu. Istaknuto je da su klasteri u zdravstvenom turizmu pokretačka snaga inovacija na nivou turističke destinacije, dok je jedinstvenost bitan faktor uspeha. Pri tom, velnes ponuda treba da bude neponovljivo i autentično iskustvo. Navedeno je da je u prošloj godini svetski prihod od zdravstvenog turizma iznosio oko 213 milijardi dolara. Iz godine u godinu, ta industrija beleži rast prometa u iznosu od 25 odsto. Kada je velnes turizam u pitanju, regionalni rekorder je Austrija - sa 3,5 miliona turista u prošloj godini, a poslednji podaci za Srbiju, iz 2012. godine, pokazuju cifru od 347.000 "spa turista".

Zdravstveni turizam - šansa za SrbijuZa uspešnu promociju zdravstvenog turizma neophodna je korišćenje savremenih internet i mobilnih tehnologija u predstavljanju destinacija, zaključeno je danas na regionalnoj godišnjoj CEI (centralno evropske inicijative) konferenciji o zdravstvenom, velnes i spa turizmu.

Istaknuto je da su klasteri u zdravstvenom turizmu pokretačka snaga inovacija na nivou turističke destinacije, dok je jedinstvenost bitan faktor uspeha. Pri tom, velnes ponuda treba da bude neponovljivo i autentično iskustvo.

Navedeno je da je u prošloj godini svetski prihod od zdravstvenog turizma iznosio oko 213 milijardi dolara. Iz godine u godinu, ta industrija beleži rast prometa u iznosu od 25 odsto.

Kada je velnes turizam u pitanju, regionalni rekorder je Austrija - sa 3,5 miliona turista u prošloj godini, a poslednji podaci za Srbiju, iz 2012. godine, pokazuju cifru od 347.000 "spa turista".

Teme ovogodišnje konferencije bili su primeri dobre prakse u promociji, klasterizaciji i banjskom turizmu u Jugoistočnoj Evropi, a učestvovali su profesionalci, predstavnici vladinog sektora i lideri u oblasti zdravstvenog, velneš i spa turizma iz 10 zemalja.

Konferenciju je otvorio prvi savetnik u Sektoru za EU Ministarstva spoljnih poslove Srbije Srdjan Miljković, koji je istakao da Centralna evropska inicijativa predstavlja, izmedju ostalog, most izmedju zemalja članica EU i onih zemalja zapadnog Balkana koje svoje članstvo u EU još nisu ostvarile.

Organizator konferencije je Klaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije, pod pokroviteljstvom CEI i uz podršku Ministarstva privrede, turizma i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik