Zbog čega pate privrednici u Srbiji

Bez autora
Nov 19 2014

Privrednici u Srbiji strahuju da će njihovo poslovanje biti ugroženo smanjenom tražnjom na tržištima, promenama kursa i pogoršanjem poslovnog ambijenta. Ovo je pokazala anketa časopisa "Biznis i finansije".Preduzeća su kao pretnju svom poslovanju navodila i geopolitička dešavanja koja se održavaju na prodaju njihove robe u inostranstvu, ali i na poslovanje na domaćem tržištu.

Zbog čega pate privrednici u SrbijiPrivrednici u Srbiji strahuju da će njihovo poslovanje biti ugroženo smanjenom tražnjom na tržištima, promenama kursa i pogoršanjem poslovnog ambijenta.

Ovo je pokazala anketa časopisa "Biznis i finansije".

Preduzeća su kao pretnju svom poslovanju navodila i geopolitička dešavanja koja se održavaju na prodaju njihove robe u inostranstvu, ali i na poslovanje na domaćem tržištu.

Anketirani privrednicu su naveli da je izvoz jedini spas za njihove kompanije jer su na domaćem tržištu izloženi oštroj konkurenciji inostranih firmi ili ne mogu da nađu kupce usled pada kupovne moći stanovništva u ključnim granama, poput građevinarstva.

Na listi najuspešnijih kompanija časopisa "Biznis i finansije" po konsolidovanoj dobiti i prihodima u 2013. godini na prvom mestu je Naftna industrija Srbije. Dobit NIS-a iznosila je 48,3 milijarde dinara, a prihodi 264,4 milijarde dinara.

Po profitalinosti iza NIS-a su Elektroprivreda Srbije (19,2 milijarde), Telekom Srbija (15,7 milijardi), Telenor (11,2 milijarde), Pošta Srbije (9,3 milijarde dinara).

Na drugom mestu liste Bizis TOP 2013/14 po konsolidovanim prihodima u 2013. godini je EPS (219,8 milijardi), Fijat automobili Srbija (171,6 milijardi), Telekom Srbija (116,7 milijaradi), Delez Srbija (101,6 milijardi dinara).

Najviše zavisnih firmi prošle godine imala je Industrija mesa Matijević, u čijem sastavu je 70 preduzeća, 12 više nego u 2012. godini. Slede Delta holding sa 69 firmi, što je jedna manje nego prethodne godine, MK grupa sa 31 i Verano motors za 25 firmi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik