Problemi komplikovane procedure i visina poreza

Bez autora
Nov 20 2014

Komplikovane administrativne procedure, visina državnih i opštinskih poreza i dažbina i dostupnost izvorima finansiranja, neki su od problema sa kojima se suočavaju žene preduzetnice u Crnoj Gori, ocijenili su iz Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER). Predstavnik IPER-a Biljana Sekulić, je na konferenciji povodom obilježavanja "Dana ženskog preduzetništva" kazala da preduzetnice pokazuju strah od registracije biznisa i ukazuju na komplikovane administrativne procedure, visinu poreza i dažbina i probleme pristupanja izvorima finansiranja zbog neposjedovanja garancija za imovinu koja glasi na njihovo ime. One su, međutim, svjesne da poslovanje u sivoj zoni limitira mogućnosti širenja biznisa. Kao prednosti registracije one navode pogodnost za ostvarivanje radnog staža i osiguranja, ali i ekonomske efekte koji posao većeg obima nosi sa sobom, saopštila je Sekulić na konferenciji koju je juče u Podgorici organizovao IPER.

Problemi komplikovane procedure i visina porezaKomplikovane administrativne procedure, visina državnih i opštinskih poreza i dažbina i dostupnost izvorima finansiranja, neki su od problema sa kojima se suočavaju žene preduzetnice u Crnoj Gori, ocijenili su iz Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER).

Predstavnik IPER-a Biljana Sekulić, je na konferenciji povodom obilježavanja "Dana ženskog preduzetništva" kazala da preduzetnice pokazuju strah od registracije biznisa i ukazuju na komplikovane administrativne procedure, visinu poreza i dažbina i probleme pristupanja izvorima finansiranja zbog neposjedovanja garancija za imovinu koja glasi na njihovo ime.

- One su, međutim, svjesne da poslovanje u sivoj zoni limitira mogućnosti širenja biznisa. Kao prednosti registracije one navode pogodnost za ostvarivanje radnog staža i osiguranja, ali i ekonomske efekte koji posao većeg obima nosi sa sobom – saopštila je Sekulić na konferenciji koju je juče u Podgorici organizovao IPER.

Ona je dodala da je neosporno da je jedino regularni biznis prihvatljiv model ekonomskog ponašanja i da kao takav ima perspektivu održivosti.

Predstavnici IPER-a su saopštili da bi u cilju unaprijeđenja ambijenta za žensko preduzetništvo trebalo organizovati kampanje usmjerene na popularizaciju te oblasti u svim regionima, sa fokusom na sjever Crne Gore.
Neophodno je, kako su dodali, organizovati tematske radionice i seminare u kontekstu edukacije potencijalnih i postojećih preduzetnica, podsticati njihovo udruživanje, pojednostaviti administrativne procedure za registraciju preduzeća i osnovati one-stop shop u svim opštinama.

Predstavnici Montenegro biznis alijanse (MBA), koja okuplja više od 500 privrednika, naveli su da preduzetništvo posmatraju kao snagu pojedinca da mijenja stvari oko sebe.

Savjetnica za ekonomska pitanja u MBA Vesna Daković, kazala je da ta asocijacija najveći dio energije troši kako bi preduzetnicima obezbijedila povoljan biznis i preduzetnički ambijent.

- To podrazumijeva jednostavne administativne procedure za otvaranje i zatvaranje kompanija, jasne i precizne zakone kojima se utvrđuju uslovi poslovanja i mehanizme da se ti zakoni poštuju – navela je Daković.

Na konferenciji je učestvovalo oko 20 preduzetnica i predstavnika institucija javne uprave na nacionalnom i lokanom nivou.

Iz IPER-a su saopštili da je "Globalna nedjelja preduzetništva" prvi put obilježena 2007. godine, dok danas predstavlja najveću svjetsku proslavu inovatora i kreatora radnih mjesta koji pokreću nove poslovne poduhvate i oživaljavaju ideje, doprinoseći privrednom rastu zemlje.

Domaćin "Globalne nedjelje preduzetništva" u Crnoj Gori je IPER, koji će do nedjelje organizovati niz aktivnosti u saradnji sa MBA i Univerzitetom Donja Gorica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik