MOL spreman prodati udjel u Ini; zainteresiran američki Klesch?

Bez autora
Nov 20 2014

MOL će rado prodati svoj udjel u Ini ako se ne uspije složiti s hrvatskom Vladom o dva ključna načela, kazao je financijski direktor te mađarske naftne kompanije Jozsef Simola u intervjuu CNBC-u, dok agencija Bloomberg piše da je za kupnju Ine zainteresirana američka Klesch grupa. Dva ključna kriterija na kojima će inzistirati jest da Ina bude vođena kao profitabilna tvrtka i da zadrže kontrolni udio. Ako to ne uspije, rado ćemo prodati tvrtku, kazao je Simola. Istaknuo je da je MOL Inu zapravo ponudio hrvatskoj Vladi te da je ponuda i dalje na stolu. Financijski direktor MOL-a potvrdio je da za kupnju Ine postoji interes nekoliko kompanija, ali ih nije želio navesti.

MOL spreman prodati udjel u Ini; zainteresiran američki Klesch?MOL će rado prodati svoj udjel u Ini ako se ne uspije složiti s hrvatskom Vladom o dva ključna načela, kazao je financijski direktor te mađarske naftne kompanije Jozsef Simola u intervjuu CNBC-u, dok agencija Bloomberg piše da je za kupnju Ine zainteresirana američka Klesch grupa.

Dva ključna kriterija na kojima će inzistirati jest da Ina bude vođena kao profitabilna tvrtka i da zadrže kontrolni udio. Ako to ne uspije, rado ćemo prodati tvrtku, kazao je Simola. Istaknuo je da je MOL Inu zapravo ponudio hrvatskoj Vladi te da je ponuda i dalje na stolu.

Financijski direktor MOL-a potvrdio je da za kupnju Ine postoji interes nekoliko kompanija, ali ih nije želio navesti. U razgovorima smo s američkom vladom i vidimo pozitivan razvoj. Kao što je najavljeno jučer, hrvatska Vlada napokon je prihvatila pomoć SAD-a u posredovanju, odgovorio je Simola.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je u ponedjeljak da je Ministarstvo na posljednjoj sjednici Vlade dobilo suglasnost da može angažirati podupiratelja pregovora u slučaju Ina-MOL te da će ga angažirati u sljedećih nekoliko tjedana. Također je kazao da će do kraja godine biti održana još jedna runda pregovora s MOL-om. U ponedjeljak je predstavnik vlade SAD-a pozvao Hrvatsku i Mađarsku da postignu konsenzus o budućnosti Ine.

Bloomberg: Klesch zainteresiran za Inu

Američka agencija Bloomberg objavila je jučer kako Klesch grupa, u vlasništvu američkog milijardera Garyja Klescha, želi kupiti MOL-ov 49,1-postotni udio u Ini.

Prema informacijama koje je Bloomberg dobio iz dva anonimna izvora, Klesch grupa, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom naftom, metalima i kemikalijama te ima sjedište u Ženevi, već provodi dubinsko snimanje (due diligence) u Ini.

Gary Klesch rekao je u intervjuu u rujnu da želi kupiti pet ili šest rafinerija u Europi. No na jučerašnje pitanje Bloomberga o Ini glasnogovornica Klesch Groupa Stacie Bowers odgovorila je da zasad nema komentara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik