Za devet projekata milion KM

Bez autora
Nov 20 2014

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za devet projekata u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti milion KM, potpisan je danas u Banjaluci. Predstavnici osam opština i jednog javnog preduzeća potpisali su ugovor sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ Republike Srpske i predstavnicima donatora i implementatora projekta "Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj". Direktor IRB-a Republike Srpske Snježana Vujnić izjavila je novinarima da je Švajcarska razvojna agencija za ovaj projekat obezbijedila 572.000 KM, Vlada Republike Srpske 172.000 KM, IRB tehničku pomoć, dok opštine u sufinansiranju ovog projekta učestvuju sa 400.000 KM. Svrha ovog mehanizma je da pruži podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i tako doprinese jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Srpskoj, istakla je Vujnićeva.

Za devet projekata milion KMUgovor o dodjeli bespovratnih sredstava za devet projekata u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti milion KM, potpisan je danas u Banjaluci.

Predstavnici osam opština i jednog javnog preduzeća potpisali su ugovor sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ Republike Srpske i predstavnicima donatora i implementatora projekta "Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj".

Direktor IRB-a Republike Srpske Snježana Vujnić izjavila je novinarima da je Švajcarska razvojna agencija za ovaj projekat obezbijedila 572.000 KM, Vlada Republike Srpske 172.000 KM, IRB tehničku pomoć, dok opštine u sufinansiranju ovog projekta učestvuju sa 400.000 KM.

"Svrha ovog mehanizma je da pruži podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i tako doprinese jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Srpskoj", istakla je Vujnićeva.

Ona je pojasnila da je odobreno devet projekata, pet projekata koji se tiču poboljšanje kvaliteta javnih usluga i četiri projekta koji se odnose na razvoj privrede i poljoprivrede u ruralnim područjima.

Vujnićeva je rekla da će provođenje ovih projekata uslijediti prenošenjem sredstava nakon što jedinice lokalne samouprave provedu postupak javne nabavke.

Ona je navela da je potpisivanje ugovora uslijedilo nakon potpisivanja memoranduma između Švajcarske razvojne agencije, Razvojnog programa UN /UNDP/, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i IRB-a kao implementatora ovog projekta.

Predstavnik švajcarske Ambasade u BiH Regula Badler rekla je novinarima da je cilj ovog projekta da se pomogne opštinama u harmonizciji strateškog razvoja, da bi mogle efikasno upravljati lokalnim projektima.

Predstavnik UNDP-a u BiH Adela Pozder-Čengić rekla je da je primarni cilj ovog finansijskog mehanizma pružanje konkretne podrške projektima lokalnih zajednica koji se zasnivaju na potrebama građana i proizilaze iz lokalnih razvojnih strategija.

Ona je rekla da je cilj devet odobrenih projekata unapređenje usluga na lokalnom nivou u domenu komunalne infrastrukture, primarne zdravstvene zaštite i razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj.

"Vjerujemo da će usluge biti unapređene za 16.000 građana u odabranim opštinama, dok će projektima podrške razvoju poljoprivrede biti obuhvaćeno 105 poljoprivrednih domaćinstava", pojasnila je Čengićeva.

Predstavnik Doma zdravlja Šipovo Milorad Ćirko izrazio je zahvalnost donatorima, Vladi Švajcarske, UNDP-u, IRB za nabavku novog sanitetskog vozila.

Predstavnik opštine Srbac Drago Ćirić zahvalio je za donaciju od 100.000 KM ovoj opštini za razvoj proizvodnje bobičastog voća i hladnjače, ističući da će se ova sredstva koristiti za nabavku novih sadnica maline.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik