Postignut dogovor o aranžmanu sa MMF-om

Bez autora
Nov 20 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović saopštio je danas da su Srbija i Međunarodni monetarni fond (MMF) postigli dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti od približno milijardu evra. Vujović je na konferenciji za novinare povodom završetka pregovora sa MMF-om istakao da će sporazum iz predostrožnosti sa MMF-om biti u primeni od 1. januara 2015. godine, i objasnio da će Srbiji tada biti na raspolaganju kredit u iznosu od približno milijardu evra koji, u slučaju potrebe, može da se koristi za jačanje deviznih rezervi. On je naveo da je ekonomskim programom Vlade Srbije, koji je podržao MMF, predviđeno smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu već u 2016. godini, kao i smanjenje deficita budžeta na četiri do 4,25 odsto BDP-a, odnosno za 1,3 do 1,4 milijarde evra. Takođe, Vujović je istakao da Vlada priprema novi set važnih ekonomskih zakona, radi na unapređenju poslovnog okruženja, kao i na smanjenju troškova u javnom sektoru.

Postignut dogovor o aranžmanu sa MMF-omMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović saopštio je danas da su Srbija i Međunarodni monetarni fond (MMF) postigli dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti od približno milijardu evra.

Vujović je na konferenciji za novinare povodom završetka pregovora sa MMF-om istakao da će sporazum iz predostrožnosti sa MMF-om biti u primeni od 1. januara 2015. godine, i objasnio da će Srbiji tada biti na raspolaganju kredit u iznosu od približno milijardu evra koji, u slučaju potrebe, može da se koristi za jačanje deviznih rezervi.

On je naveo da je ekonomskim programom Vlade Srbije, koji je podržao MMF, predviđeno smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu već u 2016. godini, kao i smanjenje deficita budžeta na četiri do 4,25 odsto BDP-a, odnosno za 1,3 do 1,4 milijarde evra.

Takođe, Vujović je istakao da Vlada priprema novi set važnih ekonomskih zakona, radi na unapređenju poslovnog okruženja, kao i na smanjenju troškova u javnom sektoru.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković istakla je da je postizanje sporazuma sa MMF-om od velikog značaja za ukupnu finansijsku stabilnost u našoj zemlji.

Tabaković je naglasila da će NBS monetarnim merama dati doprinos kreditnoj aktivnosti banaka, koja utiče na privredni rast i zaposlenost.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova navela je da trogodišnji aranžman iz predostrožnosti treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor te finansijske institucije.

Ekonomski program koji bi Vlada Srbije sprovela u dogovoru sa MMF-om, kako je objasnila, ima za cilj da stvori uslove za makroekonomsku stabilizaciju, održiv rast i nova radna mesta u srednjoročnom periodu.

Murgasova je saopštila da dogovorena fiskalna konsolidacija podrazumeva zaustavljanje porasta javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na silaznu putanju od 2017. godine, smanjenje troškova budžeta za isplatu penzija i plata, kao i dotacija javnim preduzećima.

Prema njenim rečima, planirane strukturne reforme u Srbiji treba da omoguće smanjenje troškova u javnom sektoru, rast privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik