Od januara liberalizacija tržišta prirodnog gasa

Bez autora
Nov 20 2014

Nakon električne energije u Srbiji se od naredne godine uvodi i liberalizacija tržišta prirodnog gasa. U prvom koraku to se pre svega odnosi na velike potrošače, a od 2016. godine će i mali kupci i domaćinstva moći da biraju svog snabdevača, istaknuto je između ostalog na stručnom skupu koji je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, organizovalo nadležno ministarstvo i Privredna komora Srbije. Distributerima prirodnog gasa u Srbiji ostalo je još nešto više od mesec dana da razdvoje delatnost snabdevanja od delatnosti distribucije, odnosno transporta tog energenta. To je zapravo i najveća promena koju za distributere donosi liberalizacija tržišta prirodnog gasa u Srbiji koja stupa na snagu 1. januara 2015. godine, jer oni od tog datuma, kao ni veliki potrošači, neće imati pravo na javno snabdevanje.

Od januara liberalizacija tržišta prirodnog gasaNakon električne energije u Srbiji se od naredne godine uvodi i liberalizacija tržišta prirodnog gasa. U prvom koraku to se pre svega odnosi na velike potrošače, a od 2016. godine će i mali kupci i domaćinstva moći da biraju svog snabdevača, istaknuto je između ostalog na stručnom skupu koji je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, organizovalo nadležno ministarstvo i Privredna komora Srbije.

Distributerima prirodnog gasa u Srbiji ostalo je još nešto više od mesec dana da razdvoje delatnost snabdevanja od delatnosti distribucije, odnosno transporta tog energenta. To je zapravo i najveća promena koju za distributere donosi liberalizacija tržišta prirodnog gasa u Srbiji koja stupa na snagu 1. januara 2015. godine, jer oni od tog datuma, kao ni veliki potrošači, neće imati pravo na javno snabdevanje.

Sa druge strane, domaćinstvima i malim kupcima ta mogućnost ostaje još najmanje godinu dana.

"Slobodno tržište mogu da očekuju najverovatnije 2016. godine, kada će i oni moći da izađu na tržište i da biraju svog snabdevača prirodnim gasom, ako se za to opredele. U slučaju da se ne opredele i dalje ostaju na javnom snabdevanju tako da oni spadaju u kategoriju zaštićenih potrošača", ističe Ljubinko Savić, sekretar udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo, PKS.

U Srbiji trenutno ima nešto više od 260 hiljada potrošača prirodnog gasa, od kojih blizu 250 hiljada čine domaćinstva, dakle mali potrošači. Liberalizacijom tržišta žele se pre svega obezbediti bolji uslovi za korisnike, slično kako je ta oblast regulisana u zemljama Evropske unije.

"Tamo postoje pravila konkurencije i upravo ta tržišna utakmica je dala neke pozitivne rezultate kada je u pitanju kvalitet snabdevanja i bezbednost – tačnije kontinuitet snabdevanja, ali čak i u pogledu cene", dodaje Savić.

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Privrednom komorom Srbije nastaviće do kraja godine održavanje stručnih skupova kako bi se i snabdevači i potrošači što bolje upoznali sa novinama koje donosi liberalizacija tržišta prirodnog gasa u našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik