Kineski investitori zainteresirani za slovenske željeznice

Bez autora
Nov 20 2014

Susretom s najvišim slovenskim dužnosnicima u četvrtak je svoj dvodnevni posjet Ljubljani započeo kineski potpredsjednik Wang Yang, a u razgovorima je najviše pažnje posvećeno gospodarskoj suradnji i posebice mogućim kineskim investicijama u Sloveniji. Naš je zajednički cilj ubrzati i povećati robnu razmjenu, a Slovenija želi povećati svoj izvoz u Kinu, rekao je nakon razgovora s Wangom potpredsjednik vlade i slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan. Dodao je da je Slovenija zbog svog povoljnog zemljoprisnog položaja potencijalno povoljna točka za ulazak kinskeskih tvrtki u Europu, te da je gostima u tom smislu predstavio i kapacitete slovenske luke Koper. Pozvali smo kineske ulagače da hrabro investiraju u Sloveniju, u korist obiju država, kazao je Židan. Kineski potpredsjednik Wang rekao je da su Kina i Slovenija gospodarski komplementarne.

Kineski investitori zainteresirani za slovenske željezniceSusretom s najvišim slovenskim dužnosnicima u četvrtak je svoj dvodnevni posjet Ljubljani započeo kineski potpredsjednik Wang Yang, a u razgovorima je najviše pažnje posvećeno gospodarskoj suradnji i posebice mogućim kineskim investicijama u Sloveniji.

"Naš je zajednički cilj ubrzati i povećati robnu razmjenu, a Slovenija želi povećati svoj izvoz u Kinu", rekao je nakon razgovora s Wangom potpredsjednik vlade i slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Dodao je da je Slovenija zbog svog povoljnog zemljoprisnog položaja potencijalno povoljna točka za ulazak kinskeskih tvrtki u Europu, te da je gostima u tom smislu predstavio i kapacitete slovenske luke Koper.

"Pozvali smo kineske ulagače da hrabro investiraju u Sloveniju, u korist obiju država", kazao je Židan.

Kineski potpredsjednik Wang rekao je da su Kina i Slovenija gospodarski komplementarne.

"Mi možemo ponuditi veliko tržište i odgovarajuća sredstva za Sloveniju, a Slovenija je za Kinu važna zbog visoke tehnološke razvijenosti i stručnog znanja jer Kina izvodi prestrukturiranje i reforme", kazao je Wang, složivši se s domaćinom da su politički odnosi dviju država odlični i dobar temelj za razvoj ekonomske suradnje.

Wang je odvojeno razgovarao i sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom.

Uz pozitivnu ocjenu bilateralnih odnosa i stanje u svijetu u razgovorima je bilo riječi i o kandidaturi bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka za slijedećeg glavnog tajnika UN-a.

Wang je rekao da Tuerka poznaje kao čovjeka s mnogo iskustva iz vremena kad je bio pomoćnik glavnog tajnika UN-a i da će Kina tu kandidaturu vrlo ozbiljno razmotriti.

Potpredsjednika kineske vlade u Ljubljani prati 150 članova gospodarske delegacije iz 50-ak kineskih tvrtki iz različitih područja koji će u petak sudjelovati na poslovnoj konferenciji sa slovenskim kolegama.

Riječ je o do sada jednom od najveći kineskih delegacija koje su posjetile Sloveniju, a radi se o pripremnom posjetu pred susret kineskog premijera Li Keqianga s liderima 16 srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država u Beogradu slijedećeg mjeseca.

Uz suradnju na području trgovine, logistike i prometa te turizma, slovenski sugovornici izrazili su i zanimanje za mogućnosti sudjelovanja kineskih poduzeća u modernizaciji slovenskih željezničkih prugi, s obzirom da u posjetu sudjeluje i predsjednik korporacije China Railway Construction Corporation koja bi trebala graditi brzu prugu između Beograda i Budimpešte. Vjeruje se da će kineski, srbijanski i mađarski premijeri sporazum o gradnji potpisati upravo u Beogradu na kinesko-europskom summitu sredinom idućeg mjeseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik