Luka Koper i slovenske željeznice na meti Kineza

Bez autora
Nov 23 2014

Više stotina slovenskih i kineskih gospodarstvenika sudjelovalo je u petak u Ljubljani na poslovnom forumu povodom posjeta Sloveniji potpredsjednika kineske vlade Wang Yanga, izražavajući nadu u povećanje robne razmjene i međusobnih investicija. Wang je na početku konferencije rekao da kineska vlada potiče svoja poduzeća da sudjeluju u privatizaciji slovenskih državnih tvrtki u procesu koji se nastavlja, ali i u razvoju slovenske infrastrukture, luka, željeznica i energetike. Kineske su banke za te namjene spremne nuditi fleksibilne oblike financiranja, a treba se nadati da će se poduzeća iz obje države povezati i postići dogovor na nekoliko značajnih projekata, kazao je Wang. Istodobno, on je pozvao slovenska poduzeća da dolaze i investiraju u Kinu, te se zauzeo za vizne olakšice za kineske turiste.

Luka Koper i slovenske željeznice na meti KinezaViše stotina slovenskih i kineskih gospodarstvenika sudjelovalo je u petak u Ljubljani na poslovnom forumu povodom posjeta Sloveniji potpredsjednika kineske vlade Wang Yanga, izražavajući nadu u povećanje robne razmjene i međusobnih investicija.

Wang je na početku konferencije rekao da kineska vlada potiče svoja poduzeća da sudjeluju u privatizaciji slovenskih državnih tvrtki u procesu koji se nastavlja, ali i u razvoju slovenske infrastrukture, luka, željeznica i energetike.

Kineske su banke za te namjene spremne nuditi fleksibilne oblike financiranja, a treba se nadati da će se poduzeća iz obje države povezati i postići dogovor na nekoliko značajnih projekata, kazao je Wang.

Istodobno, on je pozvao slovenska poduzeća da dolaze i investiraju u Kinu, te se zauzeo za vizne olakšice za kineske turiste.

"Slovenske investicije u Kini nisu tako velike po obujmu, ali su dragocjene jer se radi o visokotehnološkim tvrtkama", rekao je Wang, te podsjetio i na sve veću investicijsku aktivnost kineskih ulagača u Sloveniji, posebno u Mariboru i okolici.

Potpredsjednik slovenske vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je da Slovenija stranim investitorima nudi pravu kombinaciju kvalitete i visoko obučene radne snage, te da Slovenija ima kvalitetnu infrastrukturu, te veze u regiji i Europi.

"Naši odnosi s Kinom su dobri i razgranati, a Kina je za nas najvažniji trgovinski partner u Aziji", kazao je Židan.

Napomenuo je da bi trebalo izbalansirati međusobnu robnu razmjenu u kojoj sada velikim dijelom preteže kineski izvoz u Sloveniju, dok je slovenski izvoz u Kinu mnogo manji, te da je cilj iduće godine razmjenu povećati.

Konkretno dogovorenih poslova na forumu kojemu je prisustvovalo 150 kineskih i stotinjak slovenskih gospodarstvenika nije bilo, ali su dogovoreni daljnji kontakti i posjete.

Najviše mogućnosti za suradnju i investicije obje su strane ocijenile na područjima prometa i logistike, distribucije, investicijskog bankarstva i financijskih usluga, na području nekretnina, poslovnih usluga, poljoprivrede, šumarstva i drvoprerađivačke industrije, te energetike i proizvodnje građevinske opreme.

Poseban naglasak bio je i na mogućnosti većeg izvoza slovenske hrane, osobito mesa, u Kinu.

Slovenski mediji navode ocjene ekonomista da Slovenija najviše očekuje na području pomorskog prometa u većem povezivanju kineskih luka sa slovenskim Koprom, na području energetike, te na području modernizacije željeznica, gdje Kinezi Sloveniji već duže vremena nude svoje potencijalne usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik