Pavlović za 12,4 miliona kupio 165 miliona KM potraživanja Litvanaca od fabrike "Birač"

Bez autora
Nov 23 2014

Biznismen iz Foče, Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“ i „Srbinjeputevi“, danas je otkupio sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi, a koja su procijenjena na 85.643.000 eura. Pavlović se obavezao da će 85,6 miliona eura potraživanja Ukio banke platiti 6,4 miliona eura. Ugovor o preuzimanju svih potraživanja Ukio banke koja je u stečaju, potpisali su jutros u Kaunasu u Litvaniji Pavlović i stečajni upravnik Ukio banke. Milion eura je odmah uplaćeno na račun Ukio banke, a ostatak će biti uplaćen u dogovorenom roku. Litvanci zauzvrat odustaju od svih svojih potraživanja u Republici Srpskoj.

Pavlović za 12,4 miliona kupio 165 miliona KM potraživanja Litvanaca od fabrike "Birač"Biznismen iz Foče, Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“ i „Srbinjeputevi“, danas je otkupio sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi, a  koja su procijenjena na 85.643.000 eura.

Pavlović se obavezao da će 85,6 miliona eura potraživanja Ukio banke platiti 6,4 miliona eura, objavio je danas banjalučki poslovni portal „Capital“.

Ugovor o preuzimanju svih potraživanja Ukio banke koja je u stečaju, potpisali su jutros u Kaunasu u Litvaniji Pavlović i stečajni upravnik Ukio banke.

Milion eura je odmah uplaćeno na račun Ukio banke, a ostatak će biti uplaćen u dogovorenom roku.

Litvanci zauzvrat odustaju od svih svojih potraživanja u Republici Srpskoj.

Pavlović će sada, kako je za „Capital“ potvrđeno i u njegovoj firmi „Pavgord“, tražiti od stečajnog upravnika da mu se priznaju ova potraživanja, vjerovano ne u cjelokupnom iznosu i potom ih konvertovati u kapital.

Pavlović bi tako postao najveći suvlasnik Fabrike glinice, najvećeg privrednog kapaciteta u zvorničkog regiji i jedinog ove vrste u BiH.

Litvanci su u prethodnom periodu pokrenuti brojne sudske postupke u Republici Srpskoj za naplatu svojih potraživanja koja je stečajni upravnik odbijao da prizna, ali su ipak sudovi smatrali drugačije, te jedno vrijeme blokirali sve račune „Alumine“ i „Mehanike“, kćerki firmi Fabrike glinice Birač.

Pavlović je vlasnik nekoliko firmi u Republici Srpskoj „Srbinjeputevi“, „Pavgord“, „Tehnokom“, te rudnika mrkog uglja Miljevina u Foči.

Njegova kompanija „Pavgord“ se inače bavi trgovinom, prevozom, izgradnjom građevinskih objekata i održavanjem puteva, a nije im strana ni ugostiteljska djelatnost. Naime, oni su vlasnici hotela u Višegradu, a od Vlade Republike Srpske su kupili Novi rudnik mrkog uglja Miljevina u Foči.

Upravo ovaj rudnik će biti glavna karika u Pavlovićevom najnovijem poslovnom potezu u otkupu potraživanja Litvanaca.

Kako „Capital“ saznaje, Pavlovićeva namjera je da njegov rudnik sa oko 100 zaposlenih Fabriku glinice Birač snabdijeva ugljem.

 - Pavlovićeve firme su 2013. godine imale ukupnu dobit od 15 miliona KM, što znači da smo samo po osnovu poreza na dobit u Budžet Republike Srpske uplatili 1,5 miliona KM -  kažu u „Pavgordu“.

Fabrika „Birač“ trenutno posluje pod upravom stečajnog upravnika, ali i u velikog agoniji. Litvanci koji su je privatizovali su otišli i pokrenuta je opsežna istraga o njihovom poslovanju prethodnih godina pod sumnjom da su iz Republike Srpske iznijeli oko milijardu KM.

U međuvremenu, vlasnici „Birča“ su izgubili i matičnu banku u Litvaniji „Ukio bankas“ koju je preuzela država i pokrenula stečaj. Stečajni upravnik „Ukio banke“ je pokrenuo naplatu potraživanja od „Birča“ i njenih kćerki-firmi.

Portal „Capital“ je još u augustu ove godine objavio da je jedan domaći biznismen zainteresovan za kupovinu potraživanja Litvanaca i da su im dostavili ponudu koja će biti manja od 10 posto svih njihovih potraživanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik