Triglav grupa posluje dobro i zadržava finansijsku stabilnost

Bez autora
Nov 23 2014

Triglav grupa i matično društvo su u prvih devet mjeseci 2014. godine poslovali dobro i u saglasnosti sa strateškim usmjerenjima, što potrvrđuju i postignuti rezultati. U prva tri kvartala 2014. godine je Triglav grupa ostvarila 77 miliona neto dobiti (36-procentni porast u poređenju sa istim periodom prošle godine), a matično društvo 56,1 milion eura čiste dobiti (11 procenata više nego u istom periodiu prošle godine). Triglav grupa u 2014. godini, uspješno zadržava visok nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju i kreditni rejting "A-" rejting agencija Standard & Poor's i A.M.Best. Kreditni rejting Standard & Poor's ima stabilnu srednjoročnu prognozu, a A.M.Best je podigla svoju prognozu za srednji rok iz stabilne u pozitivnu.

Triglav grupa posluje dobro i zadržava finansijsku stabilnostTriglav grupa i matično društvo su u prvih devet mjeseci 2014. godine poslovali dobro i u saglasnosti sa strateškim usmjerenjima, što potrvrđuju i postignuti rezultati. U prva tri kvartala 2014. godine je Triglav grupa ostvarila 77 miliona neto dobiti (36-procentni porast u poređenju sa istim periodom prošle godine), a matično društvo 56,1 milion eura čiste dobiti (11 procenata više nego u istom periodiu prošle godine).

Visok nivo finansijske stabilnosti potvrđuju bonitetne agencije

Triglav grupa u 2014. godini, uspješno zadržava visok nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju i kreditni rejting »A-» rejting agencija Standard & Poor's i A.M.Best. Kreditni rejting Standard & Poor's ima stabilnu srednjoročnu prognozu, a A.M.Best je podigla svoju prognozu za srednji rok iz stabilne u pozitivnu. Visoku finansijsku stabilnost Triglav grupe pokazuju, u odnosu na kraj 2013. godine, povećane najvažnije finansijske kategorije: za 8 procenata povećana je knjigovodstvena vrijednost sredstava (3.311,9 miliona eura), za 6 procenata povećale su se bruto tehničke rezerve, koje su osnov za uravnoteženo poslovanje i obezbjeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika (2.396,4 miliona eura), dok je čak za 16 procenata viša cjelokupna vrijednost kapitala Triglav grupe, što je značajno za bezbjedno poslovanje (684,0 miliona eura).

Jačanje uloge na tržištu

Triglav grupa u ovoj godini jača svoj vodeći položaj na slovenačkom tržištu. Među klasičnim slovenačkim osiguravajućim kućama je njen tržišni udio sa dobrih 36 procenata i povećao se za 0,4 postotni bod u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je čini najvećom osiguravajućom kućom. Uslovi na slovenačkom tržištu ostaju teški i u ovoj godini i to za sve učesnike. Na to ukazuje i ovogodišnji pad fakturisanih premija osiguranja svih klasičnih osiguravajućih kuća na ovom tržištu za 2,8 procenata, u prvih devet mjeseci ove godine. Pad fakturisane premije Triglav grupe na slovenačkom osiguravajućem tržištu je bio manji od pada kompletnog tržišta i iznosio je 1,9 procenata. Gledano šire, Triglav grupa je na svojih 8 tržišta fakturisala 688,6 miliona eura bruto premije osiguranja i saosiguranja (2 procenta manje nego u istom periodu prošle godine), a matično društvo 463,7 miliona eura (3 procenta manje nego u istom periodu prošle godine).

Kombinovani količnik neživotnih osiguranja Triglav grupe, koji mjeri uspešnost osiguravajućeg društva u osnovnoj djelatnosti osiguranja, se u saglasnosti sa zacrtanom strategijom kreće oko ciljne vrijednosti i iznosi 95,4 procenta (3,1 procenta više nego u istom periodu prošle godine). Kombinovani količnik Zavarovalnice Triglav iznosi 94,3 procenta, što znači da se povećao za 6,5 procenata.

Događanje s investicijama i štetama

Na poslovni rezultat kako matičnog društva, tako i grupe relativno jači uticaj imaju masovni štetni događaji. U prvih devet mjeseci ove godine prije  svega treba spomenuti nevrijeme sa snijegom i ledom na području cijele Slovenije, sa štetama u visini 10 miliona eura. Grupa je u prvih devet mjeseci 2014. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, zabilježila za 6 procenata manje bruto iznosa šteta (440,8 miliona eura), a u matičnom društvu za 5 procenata manje (296,3 miliona eura).

Profiti iz finansijskih investicija grupe, koji i predstavljaju najveći dio sredstava grupe, u prvih devet mjeseci su došli do 140,0 miliona eura i tako su za 208 procenata viši nego prošle godine. Visok porast je prije svega posljedica povećanja dobiti od prodaje kod trgovanja dužničkim hartijama od vrijednosti i bitno manjih trajnih oslabljenja finansijskih investicija nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Za razliku od istog perioda prošle godine, bruto operativni troškovi djelatnosti osiguranja su se kod Triglav grupe povećali za 3 procenta i iznosili su 170,7 miliona evra, dok su se u Zavarovalnici Triglav povećali za 2 procenta i iznosili su 119,1 milion eura. Povećanje navedenih troškova je prije svega rezultat sprovedenih prodajnih akcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik