Poslovno okruženje u Srbiji poboljšano

Bez autora
Nov 23 2014

Privrednici u Srbiji smatraju da je u 2014. godini došlo do manjeg poboljšanja poslovnog okruženja, ali da dugotrajne i skupe administrativne procedure, kao i teškoće u dobijanju kredita i dalje škode konkurentnosti srpske privrede, rezultat je četvrte USAID godišnje ankete 1.000 preduzeća u Srbiji, koja je predstavljena u Privrednoj komori Srbije (PKS).Majkl Kirbi, ambasador SAD u Srbiji ocenio je da je Vlada Srbije napravila mnoge pozitivne korake za poboljšanje uslova poslovanja čemu će, kako veruje, dodatno doprineti najavljeno usvajanje dva važna zakonska akta - o planiranju i izgradnji i o inspekcijskom nadzoru.

Poslovno okruženje u Srbiji poboljšanoPrivrednici u Srbiji smatraju da je u 2014. godini došlo do manjeg poboljšanja poslovnog okruženja, ali da dugotrajne i skupe administrativne procedure, kao i teškoće u dobijanju kredita i dalje škode konkurentnosti srpske privrede, rezultat je četvrte USAID godišnje ankete 1.000 preduzeća u Srbiji, koja je predstavljena u Privrednoj komori Srbije (PKS).
 
Majkl Kirbi, ambasador SAD u Srbiji ocenio je da je Vlada Srbije napravila mnoge pozitivne korake za poboljšanje uslova poslovanja čemu će, kako veruje, dodatno doprineti najavljeno usvajanje dva važna zakonska akta - o planiranju i izgradnji i o inspekcijskom nadzoru.
 
Srbiji je  potreban veći obim stranih investicija, a malim firmama su potrebni izvori finansiranja, rekao je Kirbi navodeći da je USAID anketa pokazala da 17 odsto firmi smatra da korupcija značajno utiče na njihovo poslovanje, što je, kako je rekao, znatno manje u odnosu na rezultate iz 2011. godine, kada je bilo 41 odsto, a 2012. godine 33 odsto.
 
Ambasador je rekao da privatni sektor u Srbiji ima veliki potencijal i da može da bude konkurentan, što pokazuju i veliki srpski izvoznici poput Fijat automobila Srbije, Kuper Tajersa, Komtrejda i drugih. Kako je rekao, inspekcije su sada manje opterećenje za privredu jer su učesnici ankete naveli da je vreme koje njihove firme moraju da posvete radu sa inspekcijama smanjeno u proseku na 12 sati u 2014. godini, sa čak 70 sati koliko je bilo u 2011. Srbija i dalje ima problema sa birokratijom, privrednici se žale na više prepreka za zaduživanje - 91 odsto njih smatra da visoke kamatne stope i naknade banaka destimulišu zaduživanje, dok 77 odsto veruje da su zahtevi za sredstvima obezbeđenja kredita najveće ograničenje, objasnio je Kirbi.

Ambasador je ponovio da će SAD nastaviti da pomaže Srbiju u ključnim reformskim procesima i naglasio da je Vlada Srbije u prethodnom periodu donela važan Zakon o radu.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture ukazala je da se poslovno okruženje u Srbiji popravlja i poručila da je vlada otvorena za predloge privrednika za poboljšanje privrednog ambijenta i jačanje privatnog sektora.
 
Da je Srbija na dobrom putu, prema njenim rečima, pokazuje početak sprovođenja fiskalne konsolidacije, reforma javnog sektora i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom  (MMF) o novom aranžmanu, koji je signal investitorima da se u Srbiji stvari kreću u dobrom pravcu. Ministar je podsetila je da je Srbija na listi konkurentnosti na 96. mestu u svetu od 136 naglašavajući da to moramo da popravimo.
 
Poboljšanje uslova poslovanja izuzetno je značajna tema za poslovnu zajednicu u Srbiji, a svrha USAID ankete je da ukaže na sve probleme u poslovanju, rekao je Milivoje Miletić, vršilac dužnosti predsednika PKS.
 
Kreatori ekonomske politike treba da imaju u vidu sve naznačene probleme i da menjanjem postojećeg i donošenjem novog regulatornog okvira poboljšaju okruženje. Privrednici očekuju da najavljene reforme budu sveobuhvatne, jer su problemi srpske privrede strukturne prirode, nasleđeni iz ranijeg perioda.
 
Srpska privreda podržava započete reforme u javnom sektoru i jačanje privatnog sektora. Realnom sektoru neophodan je veći priliv investicija, unapređenje konkurentnosti i produktivnosti, kao i tehnološki napredak, poručio je Miletić.

Predstavljajući rezultate istraživanja, Džo Lauter, direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja objasnio je da predstavnici kompanija najviše imaju zamerki na visoke poreze zbog čega mnogi izbegavaju da ih plate, uprkos očekivanjima da će novi Zakon o radu prevesti veći deo sive ekonomije u legalne tokove.
 
Prosečno vreme za dobijanje dozvola u Srbiji je smanjeno sa 11 meseci iz 2011. godine na osam meseci u 2014. godini, što je i dalje sporo, rekao je Lauter i preneo da se u Virdžiniji, na primer, građevinska dozvola može dobiti za svega jedan dan. Cena izdavanje građevinskih dozvola je, takođe, veoma visoka. Govoreći o zapošljavanju u Srbiji, Lauter je naveo da je 20 odsto firmi u proteklih godini zaposlilo nove radnike i ocenio da je poreska politika otežala nastojanja ostalih 80 odsto da zaposle nove. Najavio je i da se radi na zakonskom predlogu da se sistem kazni koje sprovode inspekcije zameni sistemom pomoći firmama da otklone nepravilnosti. Među najveće probleme makroekonomije, Lauter je preneo da su privrednici ubrojali inflaciju i stabilnost kursa.
 
Uprkos poteškoćama u poslovanju, prema USAID anketi privrednici budućnost posmatraju sa sve većim optimizmom. Tokom protekle tri godine povećao se broj onih koji očekuju veću zaradu i planira da zapošljavaju više radnika.
 
Godišnja poslovna anketa USAID-a predstavlja najobuhvatnije istraživanje konkurentnosti u Srbiji. Analize predstavljaju međugodišnje uporedive podatke o poslovnom okruženju i ukazuju na oblasti u kojima su reforme neophodne, kako bi se unapredio ambijent u kome preduzeća mogu da se razvijaju i otvaraju nova radna mesta. Anketa 1.000 preduzeća se sprovodi u sektoru malih, srednjih, velikih preduzeća i preduzetnika, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik