Energetsko i infrastrukturno povezivanje Srbije i Mađarske

Bez autora
Nov 23 2014

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto poručili su danas da su dve zemlje opredeljene za nastavak intenzivnog političkog dijaloga i uspešne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Dačić i Sijarto su na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenili da su odnosi dveju država dostigli najviši nivo do sada. Oni su postigli saglasnost o tome da su napori na planu unapređenja odnosa Srbije i Mađarske u prethodnom periodu krunisani uspešno održanim prvim samitom vlada dveju zemalja u Beogradu. Dačić je iskazao zahvalnost na snažnoj podršci Mađarske procesu evropskih integracija Srbije, i istakao spremnost naše zemlje za dalje jačanje i konkretizaciju bilateralne ekonomske saradnje.

Energetsko i infrastrukturno povezivanje Srbije i MađarskePrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto poručili su danas da su dve zemlje opredeljene za nastavak intenzivnog političkog dijaloga i uspešne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Dačić i Sijarto su na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenili da su odnosi dveju država dostigli najviši nivo do sada.

Oni su postigli saglasnost o tome da su napori na planu unapređenja odnosa Srbije i Mađarske u prethodnom periodu krunisani uspešno održanim prvim samitom vlada dveju zemalja u Beogradu.

Dačić je iskazao zahvalnost na snažnoj podršci Mađarske procesu evropskih integracija Srbije, i istakao spremnost naše zemlje za dalje jačanje i konkretizaciju bilateralne ekonomske saradnje.

On je u tom kontekstu ukazao na značaj zajedničkog učešća u projektima energetskog i infrastrukturnog povezivanja regionalnih razmera, sprovođenja dogovora o rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd–Budimpešta iz sredstava kineskog fonda za zemlje centralne i istočne Evrope, kao i izgradnje gasovoda “Južni tok”.

Sijarto je ponovio privrženost Mađarske razvoju odnosa sa Srbijom, koju ta zemlja, kako je naglasio, doživljava kao ključnu zemlju regiona zapadnog Balkana.

Srbija i dalje, kako je istakao, može da računa na doslednu podršku Mađarske u procesu pristupanja u punopravno članstvo EU.

On je ukazao na to da je u regionalnom kontekstu za Mađarsku značajno osiguranje mira, energetske bezbednosti i veće ekonomske i trgovinske razmene sa Srbijom i zemljama zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, to pre svega podrazumeva nastavak procesa proširenja EU na taj region i izgradnju saobraćajnih i energetskih infrastrukturnih veza, kao što su pruga Beograd–Budimpešta i “Južni tok”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik