Nova topionica u Boru pri kraju

Bez autora
Nov 23 2014

Projekat izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor ušao je u završnu fazu, kažu nadležni. Kako se očekuje, do 23. decembra biće završena mehanička montaža svih postrojenja, slede hladne i tople probe, a nakon toga ovaj pogon biće uveden u proces proizvodnje. Projekat je u završnoj, takozvanoj pretkomisijskoj fazi. Planirano je da do kraja godine bude završeno mehaničko kompletiranje oprema i da počnemo zagrevanje i tople probe, kaže direktor projekta izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor Dragan Marinković. Prema njegovim rečima, u projektu učestvuje mnogo izvođača i podizvođača, glavni ugovarac je kanadska kompanija SNC Lavalin, a najznacajniji podizvođači su finska kompanija Ototek za izgradnju nove topionicke peći i Energoprojekt Beograd koji je zadužen za građevinske radove.

Nova topionica u Boru pri krajuProjekat izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor ušao je u završnu fazu, kažu nadležni.

Kako se očekuje, do 23. decembra biće završena mehanička montaža svih postrojenja, slede hladne i tople probe, a nakon toga ovaj pogon biće uveden u proces proizvodnje.

"Projekat je u završnoj, takozvanoj pretkomisijskoj fazi. Planirano je da do kraja godine bude završeno mehaničko kompletiranje oprema i da počnemo zagrevanje i tople probe", kaže za Tanjug direktor projekta izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor Dragan Marinković.

Prema njegovim rečima, u projektu učestvuje mnogo izvođača i podizvođača, glavni ugovarac je kanadska kompanija SNC Lavalin, a najznacajniji podizvođači su finska kompanija Ototek za izgradnju nove topionicke peći i Energoprojekt Beograd koji je zadužen za građevinske radove.

Marinković dodaje da je Energoprojekt angažovao veliki broj domaćih firmi kao podizvođače na delovima projekta, što je obezbedilo da veliki deo novca predviđenog za projekat ostane u Srbiji.

"Na gradilištu je svakodnevno više od 700 radnika, koji su direktno angažovani na građevinskim i montažnim radovima. Uz to, tu su stalno i stručnjaci zaduženi za logistiku, nadzor, menadžment i bezbednost radnika, zbog čega gotovo da nije bilo ni lakših povreda radnika", naglašava Marinković.

Dobit je višestruka - ekološka, ekonomska i privredna, ističu u RTB-u Bor.

"Povećaćemo kapacitet peći. Linija koja sada radi može maksimalno da proizvede 40 hiljada tona katodnog bakra godišnje, a projektovani kapacitet nove topionice je 80 hiljada tona godišnje. Povećava se i kapacitet fabrike sumporne kiseline sa sadašnjih 100 hiljada tona na 400 hiljada tona godišnje", istice Marinković.

Nova topionica i fabrika sumporne kiseline su od izuzetnog značaja ne samo za RTB Bor, opštinu Bor i Timočku krajinu, već i za celu Srbiju jer se osim povećanja proizvodnje ovim projektom obezbeđuje veći prihod u republičkom budžetu i nova radna mesta.

"Svakako je najznačajniji ekološki deo jer ce puštanjem u rad nove topionice emisija sumpor dioksida biti svedena na minimum, a Bor i okolina više neće biti crna ekološka tačka na karti Evrope", naglašava Marinković i dodaje da će građani Bora i okolnih sela ponovo moći da udišu čist, nezagađen vazduh.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik